Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Nie przechowuj w niej patelni. Ma inne zastosowanie
Kamil Świętek
Kamil Świętek 24.04.2024 10:24

Nie przechowuj w niej patelni. Ma inne zastosowanie

Szuflada pod piekarnikiem
Fot. canva/Curtis Adams, Pexels

Większość z nas ma je w swojej kuchni, a mimo to mało kto zastanawia się nad ich praktycznym zastosowaniem. Szuflada pod piekarnikiem często staje się miejscem przechowywania patelni, czy brytfanek, a tymczasem służy ona do czegoś innego.

Jej głównym zadaniem jest maksymalne wykorzystanie potencjału piekarnika. Jak to możliwe? W tym artykule rozgryziemy ten nurtujący problem.

Wykorzystanie szuflady pod piekarnikiem

Szuflada pod piekarnikiem w każdym domu pełni inną funkcję. Jedni traktują ją jako magazyn na patelnie i brytfanki, inni w ogóle z niej nie korzystają, a co niektórzy traktują ją jako zwykłą kuchenną szufladę.

Tymczasem jej zastosowanie jest zupełnie inne i zdecydowanie nie jest to taka sama szuflada jak każda inna. Jej główną funkcją jest ułatwianie nam życia.

Pomyślcie tylko – nie bez powodu montuje się ją w tym pozornie mało ergonomicznym miejscu. W końcu w dolnej szufladzie nie chowamy przedmiotów, które są nam niezbędne, bo mało komu chce się do niej kilka razy dziennie schylać.

Szuflada pod piekarnikiem 2.jpg
Fot. Canva/BanksPhotos, Getty Images Signature

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Szuflada pod piekarnikiem w rzeczywistości powstała po to, aby podgrzewać w niej żywność. Jeśli nie chcecie kilkukrotnie podgrzewać jedzenia, schowajcie go w szufladzie pod piekarnikiem.

Jeśli wykorzystywaliście piekarnik, ten przez jakiś czas będzie oddawał ciepło, dzięki czemu wasze jedzenie dłużej pozostanie ciepłe. To czysta oszczędność czasu i pieniędzy.

Czego nie przechowywać w szufladzie pod piekarnikiem

To jeszcze nie wszystko. Wiedzieliście, że w szufladzie pod piekarnikiem możecie przechowywać naczynia, w których chcecie podać posiłek? Ciepły talerz to gwarancja, że danie dłużej utrzyma swoją temperaturę.

W szufladzie pod piekarnikiem kategorycznie zabrania się przechowywania wszelkich produktów, które nie powinny być wystawiane na działanie temperatury.

Odradzamy trzymać tam foliowych worków, a tym bardziej produktów, które pod wpływem ciepła szybciej się psują. Czy znaliście to zastosowanie szuflady pod piekarnikiem?

Szuflada pod piekarnikiem 3.jpg
Fot. Canva/Pro Creators

ZOBACZ TAKŻE:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10