Domowy trik na pękające skorupki jajek podczas gotowania
Jak ugotować jajka, by ich skorupka nie pękała ? To pytanie zadaje sobie wiele osób, szczególnie podczas Świąt Wielkanocnych, kiedy to właśnie ten produkt jest najczęściej widzianym na polskich stołach.
Niestety nie zawsze jest to takie oczywiste i mało kto zna triki, które pomagają opanować sytuację. Poniżej przedstawiamy najlepszą opcję, która pomoże w zachowaniu nienagannego wyglądu jajek .
Co najbardziej przyczynia się do pękania skorupek jajek?
Najczęściej popełnianym błędem, który powoduje pękanie skorupek podczas gotowania, jest wkładanie ich prosto do wrzącej wody zaraz po wyjęciu z lodówki .
Tak różnica temperatur sprawia, że możemy mieć pewność, iż skorupka pęknie. Aby tego uniknąć, wystarczy wyjąć jajka z lodówki na pół godziny przed planowanym gotowaniem .
Czasem jednak dzieje się tak niezależnie od nas. Skorupki mogą mieć małe, niezauważalne wcześniej pęknięcia, które będą skutkować wypłynięciem wnętrza .
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:
-
Genialny trik ze skórką od banana. Cudownie działanie na rośliny
-
„Nasz nowy dom”: Takiego grzyba na ścianie Katarzyna Dowbor jeszcze nie widziała
-
Jak pozbyć się zapachu papierosów z domu? Zaskakujące rozwiązanie