DomekIOgrodek.pl Kuchnia Domowy trik na pękające skorupki jajek podczas gotowania
pixabay.com/(CC0 Domena publiczna)/Pezibear

Domowy trik na pękające skorupki jajek podczas gotowania

28 marca 2021
Autor tekstu: Weronika Dadok

Jak ugotować jajka, by ich skorupka nie pękała ? To pytanie zadaje sobie wiele osób, szczególnie podczas Świąt Wielkanocnych, kiedy to właśnie ten produkt jest najczęściej widzianym na polskich stołach.

Niestety nie zawsze jest to takie oczywiste i mało kto zna triki, które pomagają opanować sytuację. Poniżej przedstawiamy najlepszą opcję, która pomoże w zachowaniu nienagannego wyglądu jajek .

Co najbardziej przyczynia się do pękania skorupek jajek?

Najczęściej popełnianym błędem, który powoduje pękanie skorupek podczas gotowania, jest wkładanie ich prosto do wrzącej wody zaraz po wyjęciu z lodówki .

Tak różnica temperatur sprawia, że możemy mieć pewność, iż skorupka pęknie. Aby tego uniknąć, wystarczy wyjąć jajka z lodówki na pół godziny przed planowanym gotowaniem .

Czasem jednak dzieje się tak niezależnie od nas. Skorupki mogą mieć małe, niezauważalne wcześniej pęknięcia, które będą skutkować wypłynięciem wnętrza .

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Weronika Dadok

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy