Dwuskładnikowy nawóz do oleandra. Kwitnie cały sezon
Naturalne nawozy zyskują coraz większe grono zwolenników. Ogrodnicy doceniają je nie tylko ze względu na ekologię, ale również przez znacznie niższą cenę pozyskania niż specjalistycznych, chemicznych odpowiedników.
Okazuje się, że jedne z najbardziej popularnych środków wspomagających wzrost roślin stają się wspaniałym nawozem do oleandra. Czy wiecie, o jakiej mieszance mowa? Wystarczą tylko dwa składniki.
Jak pielęgnować oleandra?
Zanim przejdziemy do receptury na nawóz do oleandra, zastanówmy się, jak właściwie pielęgnować tę roślinę. Bardzo ważną rolę odgrywa dobór odpowiedniego stanowiska. Oleandry najlepiej czują się w dobrze nasłonecznionych i ciepłych miejscach.
Wiele osób decyduje się na uprawę doniczkową, ponieważ daje to komfort przenoszenia rośliny na balkon, taras, czy w poszczególne części ogrodu. Jest to niezwykle ważne, ponieważ roślina ta powinna być osłonięta od wiatru.
Istotny jest również dobór samego podłoża. Zaleca się korzystanie z żyznej ziemi o odczynie obojętnym. Dobrze sprawdzi się również podłoże mieszane z gliny, torfu i piasku. Zanim zastosujecie nawóz do oleandra, zadbajcie o to, aby roślina miała odpowiednie warunki do wzrostu. Preferowana temperatura wynosi o koło 20 stopni Celsjusza latem, a zimą, gdy oleander jest w stanie spoczynku, może wynosić ona nawet 5 stopni Celsjusza.
Wykonaj domowy nawóz do oleandra i zobacz różnicę
Na naszym portalu wiele pisaliśmy o naturalnych nawozach do roślin. Jednakże nawóz do oleandra będzie ich mieszanką. Skorzystamy tutaj z nawozu przygotowywanego na bazie skórki po bananie i skorupek jaj.
Zacznijmy od sposobu przygotowania skorupek. Wystarczy po prostu pokruszyć je albo zmielić w młynku, by po wymieszaniu ich z ziemią mieć pewność, że roślina zostanie wzbogacona potężną ilością wapnia, a pH gleby przejdzie w bardziej zasadowy odczyn.
Dodaj skórki po bananie i stwórz nawóz idealny
Idealny nawóz do oleandra przygotujecie, łącząc skorupki jajek ze skórkami od bananów w proporcji 1:1. Skórki wysuszcie w pełnym słońcu lub piekarniku, a następnie zmielcie w młynku na drobny proszek. Skorupki także pokruszcie i połączcie.
Tak przygotowany nawóz wystarczy rozsypać w doniczce i podlać oleandry. W przeciwieństwie do płynnych odżywek, ta działa znacznie dłużej. Plusem jest również brak intensywnego zapachu.
Jak wspomniałem wcześniej, skorupki odpowiadają za optymalny dla oleandra odczyn gleby. Wzbogacają ją również o cenny dla rośliny wapń. Oleander potrzebuje także solidnej porcji potasu i fosforu, co z kolei dostarczymy przy pomocy skórek z bananów.
ZOBACZ TAKŻE:
- Jak karmić ogórki drożdżami i cukrem?
- Czyszczenie piekarnika bez szorowania. Wystarczy produkt z kuchni
- 5 najbardziej ekspansywnych roślin. Nie sadź ich w ogrodzie