DomekIOgrodek.pl
Jagody goji – charakterystyka, właściwości, uprawa

pixabay.com/apolo12CC0 Domena publiczna)

Jagody goji – charakterystyka, właściwości, uprawa

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Marta Idzikowska

Udostępnij:

Jagody goji to owoce, które mają szerokie zastosowanie w gastronomii oraz medycynie. W ostatnich latach stały się też bardzo popularnym składnikiem różnych diet. W Polsce najczęściej można je spotkać w postaci suszonych owoców. Dowied

Jagody goji – cechy charakterystyczne

Owoce te są potocznie nazywane „czerwonymi diamentami”. Ich wysoka zawartość składników odżywczych oraz bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka sprawiły, że stały się niezwykle popularne. Jagody pochodzą z Azji, a w Chinach były uprawiane już dwa tysiące lat temu. To właśnie w tym kraju zbiera się ich najwięcej, a w regionie Ningxia znajduje się najwięcej pól, na których sa uprawiane.

Są to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity, znanej również jako kolcowój szkarłatny. Najzdrowsze jagody pochodzą z terenów dolin tybetańskich oraz Himalajów. Wynika to z tego, że tereny te nie są skażone zanieczyszczeniami. Egzemplarze uprawiane w krajach Azji południowo-wschodniej oraz Europy mają zdecydowanie niższą wartość odżywczą.

Wielu specjalistów uważa je za najzdrowszy składnik pokarmowy na świecie. Posiadają ogromne ilości pożytecznych dla zdrowia pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, cynk, miedź, selen czy fosfor. Są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, E oraz C (mają jej około 50 razy więcej niż cytrusy). Zawierają beta-karoten oraz duże ilości białka i błonnika. W ich składzie występują liczne aminokwasy, takie jak tryptofan, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie melatoniny i serotoniny (czyli hormonu szczęścia).

Jagody goji – właściwości zdrowotne

Jagody goji mają niezliczone właściwości zdrowotne i wyjątkowo dobrze wpływają na funkcjonowanie całego organizmu ludzkiego. Mają działanie przeciwnowotworowe, za co odpowiada przede wszystkim zawarty w nich kwas elagowy. Poprawiają pamięć, zapobiegają zachorowaniu na chorobę Parkinsona, wzmacniają układ trawienny i odpornościowy, opóźniają procesy starzenia się organizmu, obniżają poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na nasz wzrok oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na zaćmę.

Ponadto bardzo dobrze wpływają na sylwetkę, przyśpieszają proces spalania tkanki tłuszczowej, hamują zatrzymywanie się wody w organizmie oraz wpływają na zdrową kondycję włosów, skóry i paznokci. Obniżają poziom cholesterolu, wspomagają właściwe działanie układu nerwowego, pomagają w leczeniu reumatyzmu, migreny oraz bezsenności. Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i oczyszczają organizm z toksyn. Pomagają również na problemy z koncentracją, dodają energii oraz poprawiają nastrój.

W jakiej postaci spożywać jagody goji?

Najbardziej popularne w Polsce są owoce suszone. W smaku przypominają trochę owoce żurawiny, ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Można spożywać same, w formie przekąski, dodawać do jogurtów, musli, owsianek, granoli, serków czy twarożków. Świetnie sprawdzają się jako składnik ciast czy zdrowych ciasteczek owsianych oraz sałatek (na słodko lub na słono). Z jagód można przygotować też sok lub napar oraz dodawać je do herbaty. Owoce można też jeść na surowo, jednak w Polsce są rzadziej dostępne w takiej formie. Pamiętajmy jednak o tym, że muszą być dojrzałe. W przeciwnym wypadku mogą wywołać zatrucie pokarmowe, biegunkę lub wymioty.

Jagody goji – uprawa

Jagody goji można z powodzeniem uprawiać w naszym klimacie. Podłoże nie musi być bardzo żyzne, najlepiej o lekko kwaśnym odczynie i przepuszczalne, ale nie może być podmokłe i gliniaste. Roślina najlepiej owocuje w nasłonecznionym i ciepłym miejscu, a pierwsze owoce pojawiają się około 1-2 lat po zasadzeniu. Do sadzenia możemy użyć nasion lub kupić gotowe sadzonki. Glebę wcześniej odchwaszczamy i możemy użyźnić kompostem.

Roślinę można raz na jakiś czas przycinać, skracanie pędów pobudzi ją do wzrostu. Jest dość odporna na suszę i minusowe temperatury. Raz na jakiś czas można ją podlać. Warto też wykonać nawożenie, używając preparatów organicznych lub mineralnych. W miarę upływu lat można stosować substancje zawierające potas oraz fosfor. Wpłynie to korzystnie na rozwój naszej rośliny.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

  • Wielu z nas popełnia błąd podczas cięcia malin. Skutki mogą być opłakane

  • Pod ich posadzką zalęgły się szczury. Widok jest straszny

  • Genialny trik na mycie paneli bez smug

Podobne artykuły

Ogród

Monstera – popularna ozdoba mieszkania

Czytaj więcej >

Ogród

Owoce pigwy – jak wyhodować?

Czytaj więcej >

Ogród

Smagliczki. Uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >

Ogród

Mszyce na kwiatach balkonowych. Zapobieganie i zwalczanie

Czytaj więcej >

Ogród

Frizea – ananasowata roślina doniczkowa

Czytaj więcej >

Ogród

Krzewy na skarpy. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Czytaj więcej >