Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki
Przechowywanie jajek w lodówce nie wydaje się niczym skomplikowanym, szczególnie że na jej drzwiach dość często znajduje się specjalny pojemnik do tego przeznaczony.
Jak jednak donosi brytyjski serwis goodhousekeeping.com, jest to najgorsze możliwe miejsce do trzymania nie tylko jajek, ale i wielu innych produktów żywnościowych .
Przechowywanie jajek na drzwiach lodówki to błąd
Okazuje się, że umieszczanie jajek na drzwiach lodówki może zaszkodzić zarówno naszemu zdrowiu, jak i wpłynąć na świeżość, smak i jakość jajek.
Dzieje się tak dlatego, że ten element chłodziarki jest najbardziej narażony na częste zmiany temperatury - w końcu otwieramy lodówkę kilkanaście razy dziennie, co powoduje ciągłe spadki i wzrosty ciepła.
Jak możecie się domyślić, ma to ogromny wpływ na jakość przechowywanych na drzwiczkach jajek.
- Drzwi są nie tylko najcieplejszą częścią lodówki, ale są również najbardziej podatne na wahania temperatury - mówi Sara Benwell, redaktor ds. konsumenckich portalu goodhousekeeping.com.
Przechowywanie jajek na drzwiach lodówki ma negatywny wpływ na jajka
Gdy poddajemy jajka ciągłym zmianom temperatury, osłabia się ich naturalna wewnętrzna ochrona, a to z kolei spowoduje szybsze psucie się . Zjedzenie ich może spowodować zatrucie, dlatego lepiej zadbać o odpowiednie przechowywanie i przedłużyć zdatność do spożycia.
Gdzie więc najlepiej trzymać jajka, aby były najsmaczniejsze i zachowały świeżość na długo?
- Jaja najlepiej smakują, gdy są przechowywane w stałej temperaturze, dlatego zalecamy przechowywanie ich w lodówce na środkowej półce - radzi Sara Benwell.
Warto też unikać umieszczania ich blisko produktów spożywczych o bardzo intensywnym zapachu , np. obok czosnku czy cebuli. Jajka mogą nimi przesiąknąć, dlatego najlepiej nie wyjmować ich z papierowego opakowania.
Źródło: goodhousekeeping.com
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: