Jak jeść ostrygi? 10 sprawdzonych porad
Jak jeść ostrygi? Zostałaś zaproszona na eleganckie przyjęcie z owocami morza, ale boisz się, że się ośmieszysz brakiem dobrych manier? A może chciałabyś podać ostrygi na spotkaniu rodzinnym? Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy 10 sprawdzonych porad, jak jeść ostrygi. Olśnij wszystkich swoim obyciem godnym mentorki „Projektu Lady”!
Jak jeść ostrygi? Ostrygi oraz inne owoce morza coraz częściej goszczą na naszych stołach – nie tylko podczas eleganckich przyjęć. Mają specyficzny, słono-słodki smak. Serwujemy je żywe albo po obróbce termicznej, w zależności od upodobań. Dla jednych są oznaką wyrafinowania i dobrego smaku, dla innych dziwactwem. Chcesz się przekonać, czy odważysz się ich spróbować? Sprawdź, jak przygotować ostrygi krok po kroku.
1. Jak jeść ostrygi? Jak smakują ostrygi?
Gdzie występują ostrygi? Ostrygi są hodowane u wybrzeży Francji, Wielkiej Brytanii oraz Portugalii, chociaż występują w całym obszarze ciepłych lub umiarkowanie ciepłych mórz, od basenu Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne, a nawet Norwegię i Maroko.
Jak smakują ostrygi? Zajadali się nimi już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Mięso ostrygi ma kremową, białą, a czasem lekko szarą barwę. Jak smakują ostrygi? Ich smak w dużej mierze zależy od tego, w jakim rejonie zostały wyhodowane lub wyłowione. Mają lekko słony posmak morskiej wody i są lekko „galaretowate”. Jeśli mamy szczęście trafić na ostrygę wyłowioną w okolicach Bretanii, poczujemy w ustach… orzech.
Ostrygi z perłą
Ostrygi z perłami. Jak powstają perły? Czasami zdarza się, że do szczelnie zatrzaśniętej muszli ostrygi dostaje się ziarnko piasku. Wtedy ostryga broni się, otaczając je kolejnymi warstwami masy perłowej, wyścielającej od wewnątrz muszlę. Perły, jakie kupujemy w sklepach jubilerskich, potrzebują kilku lat, by osiągnąć właściwy kształt. Ich hodowcy specjalnie otwierają ostrygi, by dostało się tam piasek, który zmienią w perłę.
2. Jak jeść ostrygi? Ostrygi: gdzie kupić?
Ostrygi gdzie kupić? W dzisiejszych czasach, kiedy mamy dostęp do potraw z całego świata, zakupienie ostryg nie powinno nastręczać nam problemów.
Jeśli masz okazję przebywać w jednym z państw, w których poławia się ostrygi, możesz dostać je na targu, praktycznie prosto z wody. W innym wypadku spytaj o nie w dobrze zaopatrzonym sklepie rybnym. Bez trudu dostaniesz ostrygi w supermarketach i hipermarketach. Ostrygi cena? Najczęściej ich cena waha się, w zależności od wielkości, od kilku do kilkunastu złotych.
3. Jak przechowywać ostrygi?
Jak przechowywać ostrygi? Najlepiej wstawić ostrygi do lodówki. Muszą mieć także stały dostęp do powietrza, dlatego nie zapomnij przed schowaniem wyjąć ich z reklamówki. Nie należy zalewać skorupy wodą, zwłaszcza gorącą, ponieważ w ten sposób stracą swój specyficzny smak.
Najlepszym sposobem przechowywania ostryg jest trzymanie ich przez cały czas w lodzie. Jeśli to niemożliwe, wystarczy, że okryjesz je wilgotną ściereczką. Zwróć pilną uwagę na to, żeby ostrygi były ułożone wypukłą częścią do dołu. Jeśli tego zaniedbasz, wypłynie z nich sok, a mieszkający wewnątrz małż wyschnie i ostryga będzie do wyrzucenia.
4. Jak rozpoznać świeże ostrygi?
Jak jeść ostrygi? Do jedzenia są zdatne wyłącznie świeże ostrygi, czyli takie, które w środku mają wciąż żywego małża. Jak rozpoznać świeże ostrygi? Po tym, że skorupa małża jest zamknięta.
Jeśli po powrocie do domu zauważysz, że jedna ze skorup jest niezupełnie szczelna, nie pozbywaj się jej od razu. Zamiast tego przeprowadź próbę: delikatnie zastukaj w skorupkę. Jeżeli zaraz się zamknie, to znaczy, że w środku nadal znajduje się żywy małż. Jeżeli nie, od razu wyrzuć ją do kosza. Inaczej możesz skończyć z poważnym zatruciem pokarmowym. Po drugie, zanim zaczniesz przygotowywać ostrygi, musisz je dokładnie umyć. Wyszoruj je za pomocą szczoteczki, a następnie opłucz w zimnej wodzie.
5. Jak przygotować ostrygi?
Jak przygotować ostrygi? Kiedy już wyrzuciłaś nieświeże ostrygi i dokładnie oczyściłaś pozostałe, musisz dostać się do środka. Najłatwiej będzie podważyć skorupkę w okrągłym miejscu.
Do podważenia skorupki użyj noża bez szpica na ostrzu. Następnie oderwij i odłóż górną część. Z dolnej ostrożnie odetnij ostrygę, uważając, żeby zawartość nie wydostała się poza skorupę. Ostrygi jak jeść? Ostrygi na surowo? Teraz musisz się zdecydować, czy chcesz podać gościom żywego małża, czy wolisz poddać go obróbce termicznej. Niektórzy smakosze uważają, że wyłącznie jedzenie żywego małża jest gwarancją odpowiednich doznań smakowych. Inni czują opór i wstręt przed połykaniem ruszającego się stworzenia.
6. Ostrygi: wartości odżywcze. Ostrygi jako afrodyzjak.
Ostrygi wartości ożywcze. Jakie są wartości odżywcze ostryg? Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale ostrygi są najbogatszym naturalnym źródłem cynku. Dodatkowo dostarczają do organizmu witaminę E, pomagają zniwelować wrażenie zmęczenia i łagodzą stres.
Ostrygi jako afrodyzjak. Wystarczy podać ostrygi na kolację, żeby u mężczyzny wzrósł znacząco poziom testosteronu, a u kobiety wyregulował się cykl miesiączkowy. Czy wiedziałyście, że legendarny Casanova twierdził, że to dobroczynnemu wpływowi ostryg na męską potencję zawdzięcza swoje słynne podboje? Ostrygi to jeden z najsłynniejszych afrodyzjaków świata, którego właściwości doceniali już starożytni.
Jeśli masz ochotę na romantyczny wieczór z mężem albo partnerem, który zakończy się namiętnym seksem, zaproponuj mu kolację z owoców morza. Ustalcie wcześniej, który ze sposobów przygotowania bardziej wam odpowiada: pieczony czy surowy. A może zaszalejecie i wybierzecie się do prawdziwej śródziemnomorskiej restauracji? Możesz przy okazji podpytać kelnera i kucharza o sposób, w jaki przygotowują ostrygi, gdzie je kupują itd.
7. Ostrygi jak jeść? Ostrygi na surowo
Ostrygi na surowo? Dla odważnych lub smakoszy przedstawiamy najlepsze sposoby, jak podawać surowe ostrygi tak, by w pełni móc cieszyć się ich niezwykłym smakiem.
Jak jeść ostrygi? Jak podawać ostrygi? Smaki, które dobrze komponują się z surowymi ostrygami, to słodko-kwaśne sosy, na przykład z mango, chilli lub awokado, delikatnie przyprawiony sos czosnkowy oraz odrobina soku z cytryny lub pomarańczy. Najlepiej podawać je na skruszonym lodzie, dzięki czemu idealnie zachowają swoje właściwości smakowe.
Czym przyprawić ostrygi? Jeżeli smak ostryg wydaje ci się zbyt mdły, możesz je delikatnie przyprawić. Do tego celu użyj soli i pieprzu.
8. Ostrygi przepisy. Ostrygi pieczone.
Ostrygi pieczone. Ostrygi przepisy. Jeśli myśl o zjadaniu żywego małża budzi w nas wstręt, możemy przygotować pieczone ostrygi. Ten sposób podawania jest popularny między innymi we Francji.
Jak przygotować ostrygi w piekarniku? Ostrygi jak jeść? Pieczone ostrygi są szczególnie popularne we Francji. Wybierz cztery duże ostrygi, następnie oczyść je i otwórz, zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami. Ułóż je na blaszce do pieczenia, następnie posyp każdą z nich odrobiną parmezanu oraz bułki tartej. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 170 stopni Celsjusza. Poznasz, że są już gotowe, kiedy zarumienią się na złotobrązowy kolor. Możesz podać je z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Jak przygotować ostrygi? Ostrygi: jak jeść? Innym pomysłem na ostrygi, szczególnie chętnie uskutecznianym przez mieszkańców Francji, jest podawanie ostryg z sosem z szampana i szalotek. Takie ostrygi są również wcześniej pieczone w piekarniku, jednak bez wcześniejszego posypania ich dodatkami. Dopiero po wyjęciu dodaje się do nich sos. Można je zjadać w połączeniu z chlebem żytnim, co dodatkowo podkreśla ich specyficzny smak.
Jak przygotować ostrygi z grilla? Pomysłem, który powinien wyjątkowo przypaść do gustu Polakom, jest podawanie ostryg prosto z grilla. Jednak inaczej niż w przypadku poprzednich propozycji, należy wciąć mięso z muszli, a następnie nadziać je na wykałaczkę i uwędzić jak zwykły szaszłyk.
Jak jeść ostrygi? Nie wolno zapominać, że przed zjedzeniem ostrygi należy odczekać przynajmniej dwie minuty. Złym pomysłem jest zalewanie ostrygi wrzątkiem przed rozpoczęciem podgrzewania, ponieważ w ten sposób straci cały swój smak i nasze wysiłki pójdą na marne.
9. Co pić do ostryg?
Co pić do ostryg? Ostrygi jak jeść?
Kiedy wybieramy napój, który będzie towarzyszył degustacji ostryg, musimy wystrzegać się ciężkich alkoholi w rodzaju silnie wytrawnego, czerwonego wina, wódki lub whisky.
Napoje, które pasują do ostryg, to lekkie, białe wina i szampan. Ewentualnie możemy wypróbować ostrygi w połączeniu z ciemnym piwem Guinnes, co jest domeną Irlandczyków. Jeśli nie przepadamy za alkoholem, możemy popijać ostrygi sokiem, jednak wystrzegajmy się zbyt słodkich lub gorzkich, na przykład pomarańczowych i grejpfrutowych, ponieważ mogą zepsuć nam doznania smakowe. Zanim weźmiemy ostrygę do ust, możemy oczyścić i przygotować kubeczki smakowe, przez wypicie szklanki wody przed.
10. Jak jeść ostrygi? Ostrygi a mule. Ostrygi a małże.
Ostrygi nie są jedynym przykładem owoców morza, które podbiły nasze stoły. Jakie owoce morza polecacie? Najpopularniejsze są właśnie ostrygi, ale małże i mule także mają swoich wielbicieli.
Ostrygi a mule. Co znaczy mule? Mule, nazywane też omułkami, tak jak mule są podawane na surowo. Jednak warunkiem ich świeżości nie jest trzymanie ich przy życiu do momentu konsumpcji lub poddania działaniu temperatury, chociaż eksperci uważają, że świeże smakują znacznie lepiej niż mrożone.
Ostrygi a małże. Co to są małże? Małże to popularne morskie skorupiaki o spłaszczonym, okrytym muszlą ciele. Istnieje aż 8 tysięcy gatunków małży, z czego w samej Polsce aż 43! Stanowią cenne źródło białka i innych wartości odżywczych, a także, podobnie jak ostrygi, skuteczny afrodyzjak. Ich sposób przygotowania to na parze lub gotowanie.
Jak jeść ostrygi? Nawet jeśli do tej pory stroniliśmy od owoców morza, święta i bankiet noworoczny to doskonała okazja, by podać gościom albo rodzinie ostrygi. Najlepiej przygotuj je w kilku wersjach, na wypadek, gdyby ktoś z gości czuł opory przed jedzeniem. Powodzenia!
ZOBACZ ZDJĘCIA
Żeby powstała perła, do środka muszli musi dostać się ziarnko piasku.
Jak jeść ostrygi? Ostrygi świetnie smakują z sosem słodko-kwaśnym.
Ostrygi występują w obszarze ciepłych lub umiarkowanie ciepłych mórz i oceanów.
Jeśli proponujesz gościom surowe ostrygi, warto podać je na kruszonym lodzie.
Żeby poprawić smak ostryg możesz dodać do nich sok z cytryny, albo przyprawić je solą i pieprzem.
ZOBACZ TEŻ:
- Jak zrobić kawę mrożoną? Proste i pyszne przepisy
- Przepisy dla wegetarian. Naleśniki ze szpinaku, pasztet z cukinii
- Jak wykorzystać pestkę z awokado? Już nigdy jej nie wyrzucisz
- Jak zorganizować imprezę niespodziankę? Zaskoczysz wszystkich gości
- Czym się różnią filiżanki do kawy i herbaty? Poznajcie różnice między filiżankami
źródła: dorotakaminska.pl, magazyn-kuchnia.pl, wysokieobcasy.pl, beszamel.se.pl, moderntasteblog.pl, party.pl, gazetakrakowska.pl