DomekIOgrodek.pl Kuchnia Jak łatwo, szybko i skutecznie wyczyścić kuchenny okap? Tak błyskawicznie usuniesz tłusty osad
canva/nattaphol phromdecha, Getty Images

Jak łatwo, szybko i skutecznie wyczyścić kuchenny okap? Tak błyskawicznie usuniesz tłusty osad

14 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Gotując wraz z parą wodną z jedzenia ulatują również inne substancje jak, chociażby tłuszcz. Niestety ma on tendencje do osiadania na różnych powierzchniach, a szczególnie na okapie kuchennym. Dlatego dzisiaj zdradzimy Wam najlepsze sposoby, aby doprowadzić go do idealnej czystości.

Okap kuchenny jest bardzo istotnym elementem kuchni. Po włączeniu go podczas gotowania w mieszkaniu czy domu nie roznoszą się nieprzyjemne zapachy. Jednak żeby działał w odpowiedni sposób, trzeba o niego regularnie dbać.

Jak czyścić kuchenny okap z tłuszczu?

Zanim zajmiesz się jego sprzątaniem upewnij się, że jest odłączony od prądu, kuchenka jest wyłączona i nie ma na niej żadnych garnków, które można by pobrudzić zdejmując filtr okapu. Przygotuj również dużą miskę z ciepłą wodą i rozpuszczoną w niej szklanką sody oczyszczonej.

Następnie możesz zdjąć siatkę okapu i włożyć ją do miski z roztworem. Do dobry patent, aby zmiękczyć zabrudzenia, zanim zaczniesz je szorować. Potrzymaj całość w wodzie przez godzinę, po czym możesz wyjąć siatkę.

Kolejnym krokiem jest dokładne wymycie jej zmoczoną w wodzie gąbką z odrobiną płynu do naczyń. Na koniec wystarczy, że spłuczesz pianę i gotowe - zostaje tylko odstawić kratkę do wysuszenia.

Okap
Canva/MyImages_Micha, Getty Images

Jak wytrzeć okap bez smug?

Poza czystością bardzo ważnym elementem kuchni jest jej prezencja. Okap nawet po dokładnym wyszorowaniu może mieć mało estetyczne smugi. Istnieje opcja, żeby szybko się ich pozbyć.

Trzeba przetrzeć powierzchnie okapu połówką świeżego ziemniaka i jeszcze raz delikatnie przejechać po nim wilgotną ściereczką. Tak wypolerowany okap będzie idealnie czysty i bez smug.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy