Jak sadzi się chrzan? Ma ogrom zastosowań
Chrzan wraca do łask. Podobnie jak inne nieco zapomniane warzywa, ostatnio coraz częściej gości na naszych stołach i w naszych ogrodach. Jak uprawiać tę roślinę?
Chrzan doskonale znamy jako gotowy dodatek do dań. W związku z modą na ekologiczną i naturalną kuchnię oraz powrotem do kulinarnych korzeni, coraz częściej decydujemy się na surowy chrzan, który można uprawiać samodzielnie.
Chrzan i jego niezwykłe właściwości
Chrzan słynie ze swojego ostrego aromatu, który doskonale komponuje się ze smakiem mięs, podrobów oraz ryb. Można go jeść na surowo lub przyrządzić na jego bazie pyszny sos chrzanowy.
Korzeń tego warzywa jest również ważnym dodatkiem do przetworów, np. ogórków kiszonych czy ćwikły z buraków. Do spożycia nadaje się jednak nie tylko korzeń, ale także młode liście chrzanu, które można dodać do sałatki.
Zalety chrzanu nie kończą się jednak na jego walorach smakowych. Stymuluje on bowiem układ trawienny, a także przeciwdziała bakteriom, grzybom i wirusom. Na uwagę zasługuje również bogactwo witamin i minerałów zawartych w korzeniu tego warzywa. Ze względu na niezwykłe właściwości chrzanu warto zdecydować się na jego uprawę.
Uprawa chrzanu. Od czego zacząć?
Chrzan rozmnażamy z korzeni jesienią, ale można również kupić gotowe sadzonki. Przenosimy je do gruntu wiosną, gdy minie ryzyko przymrozków. Należy odpowiednio dobrać stanowisko, które spełni wymagania chrzanu.
Roślina preferuje miejsca lekko zacienione. Nie służy jej ostre słońce i bardzo kwaśna gleba. Podłoże powinno mieć odczyn lekko kwaśny, mieszczący się w zakresie od 5,5 do 6,5. Ziemia musi być żyzna - warto ją wzbogacić kompostem przed zasadzeniem warzyw.
Jeśli uprawiamy ziemniaki, to chrzan warto posadzić w ich sąsiedztwie - będzie to przeciwdziałało szkodnikom. Korzenie chrzanu sadzimy tak, by zachować pomiędzy nimi ok. 30 cm dystansu.
Chrzan urośnie dzięki jednemu prostemu trikowi
Podczas sadzenia warto zastosować patent, który pozwoli cieszyć się obfitymi zbiorami chrzanu. Wystarczy sadzonkę chrzanu umieścić pod odpowiednim kątem w glebie, wynoszącym pomiędzy 30 a 45 stopni.
Nie zakopujemy całego korzenia! Fragment o długości kilkunastu centymetrów powinien znaleźć się pod ziemią, ale pozostały, krótszy odcinek korzenia musi wystawać kilka centymetrów nad powierzchnią.
Pielęgnacja chrzanu krok po kroku
Po zasadzeniu należy pamiętać o regularnym i dość obfitym podlewaniu chrzanu. Wskazane jest także nawożenie gleby, w której rośnie, mieszanką z wysoką zawartością azotu.
Można w tym celu zastosować domowy preparat na bazie żelatyny, którą rozpuszczamy w letniej wodzie i rozpuszczamy. Naturalny nawóz, regularne odchwaszczanie i dokarmianie chrzanu pozwoli jesienią cieszyć się dorodnymi warzywami.
Zobacz także: