Wiosną dodaj do gnojówki z pokrzywy. Wzmocnisz jej działanie
Gnojówka to doskonały środek do użyźniania gleby i sposób na wzmocnienie roślin. Panuje jednak pewien mit, że korzystają z niej głównie rolnicy, a jej stworzenie zajmuje sporo czasu.
Nic bardziej mylnego. Wystarczą 2 składniki, aby cieszyć się naturalną, ekologiczną gnojówką, którą pokochają twoje rośliny. Jak ją zrobić? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Domowa gnojówka czyni cuda w ogrodzie
Gnojówka to jeden z najbardziej pożytecznych, ekologicznych nawozów, jakie możesz zrobić w zaciszu swojego domu. Produkuje się ją głównie z odpadów, a jej właściwości często przewyższają jakością sklepowe środki.
Aby przygotowywać domową gnojówkę, potrzebujecie tylko dwóch składników. Niezbędne będzie trochę świeżego dzikiego bzu (kwiatów, liści i pędów) oraz nieco świeżej pokrzywy.
Zalecamy zastosować proporcję 50/50. Całość powinna zapełnić wam około ¼ 10 litrowego wiadra. Następnie zalewamy całość wodą i zostawiamy gnojówkę na 2-4 tygodni.
Jak zastosować gnojówkę w ogrodzie?
Po 2-4 tygodni (gnojówka szybciej nabierze odpowiedniej konsystencji w słoneczne dni), produkt jest gotowy do użycia. Można stosować go w celu nawożenia i poprawienia jakości gleby (rozcieńczając 1:10 z wodą) lub podlać środkiem kompostownik w celu szybszego kompostowania.
Domowa gnojówka dzięki zawartości potasu i fosforu doskonale nadadzą się do podlewania, chociażby pomidorów, ale również licznych drzew i krzewów owocowych.
Zrób gnojówkę w ten sposób, a odczujesz różnicę
Na koniec pozostawiliśmy wam garść porad odnośnie robienia gnojówki. Po pierwsze – nie musicie rozdrabniać liści pokrzywy, czy bzu. Przetnijcie je tak, aby nie zajmowały za dużo miejsca w wiaderku.
Gnojówkę po kilku dniach należy przemieszać. Powstała na jej powierzchni „piana” wynika z dużej ilości azotu. Jeśli zamieszacie gnojówkę, nieco przyspieszycie proces jej tworzenia.
Wspomniane bąbelki to klucz w rozpoznaniu, czy gnojówka nadaje się do użycia. Gdy zauważycie, że bąbelki nie wydobywają się już z wiaderka, a gnojówka ma zielonobrunatny kolor, oznacza to, że proces fermentacji dobiegł końca.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Grzesiek Gr” na YouTube
ZOBACZ TAKŻE:
- Posadź je przy pomidorach. Ochronią uprawy przed szkodnikami
- Zbierz je wiosną. Obniżą ciśnienie i zwalczą anemię
- Stosuję sposób mojej babci. Aksamitki kwitną aż do późnej jesieni