Jak uprawiać i pielęgnować drzewko laurowe?
Drzewko laurowe – charakterystyka
Roślina należy do rodziny wawrzynowatych i występuje w wielu miejscach na całym świecie. Jest uprawiana m.in. w Azji, Afryce oraz w Europie Południowej, a pochodzi z okolic basenu Morza Śródziemnego. Już starożytni Grecy dostrzegli jego wyjątkowe właściwości, a zwycięzcy olimpiad w nagrodę dostawali wieńce laurowe. W naszym kraju drzewko jest uprawiane głównie w warunkach domowych, w doniczkach. Jego liście są powszechnie znane jako liście laurowe lub liście bobkowe. Jest rośliną wieloletnią, dwupienną, w formie krzewu lub niewielkiego drzewa. W naszym klimacie nie występuję w warunkach naturalnych.
Jeżeli temperatura spada poniżej 10 stopni C, drzewko całkowicie przemarza. W swoim naturalnym środowisku osiąga wysokość około 8 metrów, ale uprawiany w domu zazwyczaj dorasta do 1,5 metra wysokości. Przez pierwsze dwa lata rośnie dość wolno, jednak w późniejszym okresie jego wzrost stanowczo przyspiesza. Ma bardzo aromatyczne, lancetowate, ostro zakończone, skórzaste liście, w ciemnozielonym kolorze. Po ich przecięciu wydziela się bardzo charakterystyczny zapach. Liście są jadalne i bardzo często dodaje się je do różnych potraw, najczęściej wcześniej wysuszone. W okresie marca i kwietnia roślina zaczyna kwitnąć. Pojawiają się wtedy małe, żółte kwiaty, które później przechodzą w owoce, nazywane czarnymi jagodami.
Jak uprawiać i pielęgnować drzewko laurowe?
Ze względu na klimat panujący w Polsce, drzewko laurowe można uprawiać tylko w domu. Roślina preferuje ciepłe i nasłonecznione miejsca. Jej podłoże powinno być żyzne, stale wilgotne i przepuszczalne. Na dnie donicy najlepiej wykonać drenaż. Bardzo lubi podlewanie, dlatego należy go regularnie nawadniać, szczególnie podczas okresu letniego. W okresie zimowym jego podlewanie ograniczamy o połowę. Aby jego wzrost był jeszcze lepszy, w okresie wiosennym i letnim należy go nawozić. Mniej więcej raz na 2 tygodnie. Najlepiej używać płynnych nawozów wieloskładnikowych. Co jakiś czas można przyciąć drzewko.
Możemy też uformować jego koronę w formie kuli. Jednak cięcie nie powinno być bardzo drastyczne, najlepiej podcinać częściej, ale mniejsze obszary. Powinniśmy też pamiętać, o usuwaniu odrostów, które pojawiają się u nasady pnia. W okresie letnim można go przenieść na zewnątrz, ale miejsce musi być ciepłe i osłonione od wiatru. Roślina bardzo nie lubi przeciągów, zimnego powietrza, a przede wszystkim minusowych temperatur. Na zimę najlepiej przenieść go do jasnego pomieszczenia o temperaturze około 2-4 stopni C. Jeżeli temperatura w pomieszczeniu jest wyższa, około 10-15 stopni C, należy je regularnie wietrzyć. Pamiętajmy jednak, by nasze drzewko nie znajdowało się w bezpośrednim zasięgu zimnego powietrza.
Drzewko laurowe – właściwości i zastosowanie
Liście drzewka laurowego mają wiele pożytecznych właściwości. Są stosowane w gastronomii oraz w lecznictwie. Stosuje się je przy leczeniu kaszlu, przy chorobach skóry, czy na porost włosów. Łagodzi stany zapalne, zwalcza bakterie i grzyby, oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto poprawia krążenie, pracę wątroby oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Wytwarzany z rośliny olejek laurowy jest stosowany przy leczeniu reumatyzmu oraz w aromaterapii. Liście są składnikiem wielu potraw. Nie tylko poprawiają ich aromat czy smak, ale również bardzo dobrze wpływają na nasze trawienie. Można je spożywać w dwóch postaciach, świeże i suszone.
Świeże liście można zrywać z drzewka na bieżąco, chociaż w okresie zimy mniejsze ilości niż latem. Młode liście mają najbardziej intensywny aromat. Możemy je również ususzyć. Najlepiej rozłożyć ich cienką warstwę i użyć specjalnej suszarki do warzyw i owoców. Dzięki temu uzyskamy aromatyczną przyprawę, którą będziemy mogli dodać do wielu d