Jeden trik i seler pięknie urośnie. Pani ogrodnik zdradziła sposób na obfite plony
Seler to warzywo czasem niedoceniane w kuchni, ale warto zasadzić go w ogrodzie. Seler jest źródłem wielu witamin, dlatego dobrze sprawdzi się w naszej diecie. Co zrobić, żeby seler dobrze obrodził? Pani ogrodnik pokazała prosty trik na obfite plony selera.
Dlaczego warto posadzić seler w swoim ogrodzie?
Seler jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina K, witamina C, kwas foliowy, potas, witamina A, mangan i błonnik. Te składniki odżywcze są ważne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym seler jest nisko kaloryczny, dlatego będzie idealnym dopełnieniem wielu diet.
Pani Renata, która od dawna zajmuje się rolnictwem i ma własne gospodarstwo, zdecydowała się na odmianę selera korzeniowego Edward. Ten rodzaj selera rośnie naprawdę duży, nie łykowacieje i ma ciekawe walory smakowe. Odmiana Edward idealnie sprawdzi się do wielu potraw i świetnie przechowuje się ją w zimie.
Poza odmianą Edward możemy zdecydować się na odmianę selera Maksim, która dobrze się kopcuje. Ale co zrobić, żeby plony selera były obfite? Pani ogrodnik zdradza w swoim filmie jeden prosty trik. Zdjęcia i materiał wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Kobieta z zachodu na YouTube.
Pokazała, jak uprawiać lubczyk, żeby rósł jak na drożdżach. Kluczowe są 2 zasady Katarzyna Dowbor odebrała prestiżową nagrodę. Nawiązała do Telekamer i MiszczakaCo zrobić, żeby seler miał obfite plony?
Pani Renata zdradza w swoim filmie, że seler powinniśmy uprawiać z rozsady. Najlepiej seler posiać do doniczek lub skrzynek i wypikować, kiedy pojawią się małe siewki. Seler kocha przesadzanie i dzięki niemu plony są dużo bardziej obfite. Jednak prawdziwą magię i obfite plony selera da nam regularne obrywanie gałązek.
Gałązki wyrastającego selera powinniśmy obrywać raz w tygodniu. Wystarczy zerwać 2-3 liście, żeby zapewnić lepszy wzrost gałki selera. Dzięki obrywaniu liście seler nie będzie przeznaczał energii na rozwój listowia, a skupi się na gałce pod ziemią. Regularne obrywanie liści sprawi, że korzeń selera będzie znacznie bardziej obfity.
Uprawiając seler, powinniśmy zadbać o odpowiednią ziemię i temperaturę
Seler nie boi się mrozów, ale może przemarznąć. Pani ogrodnik tłumaczy, że młody seler po przemarznięciu wypuści kwiatostan i stanie się łykowaty. Przemarzniecie oznacza również utratę wielu składników odżywczych. Dlatego powinniśmy uważać z sadzeniem selera, kiedy na zewnątrz temperatura nadal lubi spadać.
Seler najlepiej czuje się w ziemi próchnicznej, która jest dobrze użyźniona i nawieziona. Warzywo nie będzie się rozwijało w ziemi jałowej. Najlepiej postawić na glebę przepuszczalną, dzięki której seler ma dostęp powietrza. Poza tym warto zadbać o odpowiednio nasłonecznione stanowisko.