Karczoch hiszpański – charakterystyka, zasady uprawy oraz zastosowanie rośliny
pixabay.com/Capri23auto (CC0 Domena publiczna)
Marta Idzikowska - 13 Kwietnia 2021

Karczoch hiszpański – charakterystyka, zasady uprawy oraz zastosowanie rośliny

Karczoch hiszpański swoją urodą przypomina karczocha zwyczajnego. Oprócz walorów smakowych posiada także wiele witamin oraz minerałów. Poznaj cechy charakterystyczne oraz zasady prawidłowej uprawy tej atrakcyjnej rośliny.

Karczoch hiszpański – pochodzenie oraz wygląd rośliny

Karczoch hiszpański, znany również jako karczoch ostowy lub kard, pochodzi z rodziny astrowatych. Jego naturalne środowisko to tereny Afryki Północnej, Turcji, Cypru, Wysp Kanaryjskich oraz Europy Południowej. Można go spotkać również na obszarach Australii oraz Nowej Zelandii. Należy do roślin wieloletnich. Kard wyróżnia się prostą, długą łodygą o owłosionej strukturze. Jego wysokość wynosi od około 60 do 180 cm. Liście rośliny są dość spore.

Od wewnętrznej strony posiadają delikatne owłosienie, natomiast ich zewnętrzna strona odznacza się szarozieloną lub zieloną barwą. Roślina posiada także dolne listki ulokowane na ogonkach, które posiadają kolce. Kwiaty kardu swoim zapachem przypominają zapach chleba. Ponadto wyróżniają się niebieskim zabarwieniem. Kwiaty tworzą tzw. koszyczki, które posiadają dużą główkę o kolczastych łuskach.

Jak uprawiać, rozmnażać oraz pielęgnować karczocha hiszpańskiego?

Kard w Polsce może być uprawiany jako warzywo lub jako roślina ozdobna. Preferuje zaciszne, spokojne oraz słoneczne miejsca. Lubi żyzne, przepuszczalne oraz umiarkowanie wilgotne podłoże. Roślinę możemy rozmnażać przy użyciu odrostów korzeniowych bądź nasion. Proces uprawy rozpoczynamy w dość dobrze ogrzanym pomieszczeniu, następnie po pojawieniu się liści, a także zaczątków korzenia, przenosimy roślinę do gruntu. Uprawa zewnętrzna następuje w okresie wiosennym. Kard wsadzamy do ziemi w odległościach około 1 metra.

Należy pielęgnować roślinę poprzez regularne jej podlewanie, szczególnie w przypadku młodych okazów. Młoda roślina potrzebuje obfitego podlewania, aby mogła prawidłowo się rozwinąć. Jeśli kard hodujemy jako warzywo, musimy odpowiednio go zabezpieczyć przed zbiorami. Pozwala to na zachowanie atrakcyjnych walorów smakowych. Około miesiąc przed zebraniem rośliny, zabezpieczamy pędy przed oddziaływaniem światła, a także okopujemy warzywo od dolnej strony.

Najlepszy termin do sadzenia to okres czerwca. Zbiory warzywa odbywają się w okresie września bądź października. Korzenie rośliny możemy wykopać, zanim nadejdzie okres zimowy, po czym zakopujemy je w piasku i przechowujemy w bezpiecznym pomieszczeniu. Kard jest dość odporny na ataki szkodników oraz różnych chorób.

Jeż w ogrodzieJeż w ogrodzieCzytaj dalej

Karczoch hiszpański – źródło cennych składników odżywczych

Karczoch hiszpański wyróżnia się zawartością wielu wartościowych minerałów oraz witamin. Zawiera takie minerały jak: wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor oraz miedź.

Posiada także szereg cennych witamin, które poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu, m.in.: witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę D, witaminę E, a także witaminę K. Warzywo odznacza się również niską zawartością kalorii, ponieważ na 100 gramów przypada około 17-25 kalorii.

Karczoch hiszpański – zastosowanie rośliny

Karczoch hiszpański może mieć zastosowanie jako roślina ozdobna bądź jako warzywo. Dzięki swojej atrakcyjnej budowie oraz przepięknym kwiatom urozmaici wygląd każdego ogrodu. Kard jako warzywo jest częstym składnikiem wielu potraw, dzięki swoim właściwościom smakowym.

Z rośliny możemy tworzyć różne dania, np. sałatki bądź zupy. Możemy je także spożywać samodzielnie, np. z dodatkiem rozmaitych sosów. Przed ugotowaniem roślinę należy dokładnie przygotować poprzez usunięcie niepotrzebnych włókien i kolców. Warzywo dokładnie myjemy oraz osuszamy. Kolejny krok stanowi pozbycie się liści tak, aby pozostały same łodygi. Prawidłowo oczyszczone łodygi możemy pokroić na kawałki o długości około 7-10 cm. Przy gotowaniu warzywa należy uważać, aby nie zatracić jego smaku. Zaleca się dodanie do gotującej, osolonej wody odrobinę mąki bądź kwasu cytrynowego. Ta czynność pomaga zachować odpowiedni smak warzywa oraz jego naturalną barwę.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News