Kotlety mielone w nowym wydaniu. Delikatny środek otoczony chrupiącą panierką
Kotlety mielone podawane w klasycznym wydaniu to rozwiązanie na rodzinny, niedzielny obiad. Jednak każda klasyka w końcu się nudzi i czasem miło byłoby coś zmienić. Kluczem jest nieoczywisty dodatek, który uczyni danie soczystym i wyjątkowa panierka, która chrupie. Należy pamiętać, żeby nie zdominować smaku mięsa, a jedynie go podkreślić. My mamy na to świetny przepis.
Kotlety mielone to najbezpieczniejszy obiad, wszyscy go uwielbiają. Zawsze smakuje, jest pewnikiem, nawet jeśli mają odwiedzić nas osoby, których gustów smakowych dobrze nie znamy. Za pomocą prostego składnika, który raczej każdy ma w lodówce, uczynisz z kotletów niezwykłe danie.
Kotlety mielone z serem
Ser, najlepiej o kremowej strukturze to dodatek, który świetnie podkreśli smak mielonego mięsa. Warto wybrać taki, który najbardziej lubimy, ale też łatwy do roztopienia. Kupujemy go w kostce, bo najlepiej się sprawdzi w startej formie.
Składniki na soczyste kotlety mielone z serem:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- 1 cebula i 1 łyżka oleju do zeszklenia
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki wody
- sól i pieprz
Nadzienie:
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na 8 kawałeczków
- 100 g żółtego sera, startego
- 2 jajka ugotowane na twardo, starte lub drobno posiekane
Panierka:
- 100 g majonezu
- 2 jajka, surowe
- 0,5 szklanki mąki
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- Roksana Węgiel cierpi z powodu hejtu. Dodała bardzo emocjonalny wpis
- Horoskop tygodniowy. Wodnik ma przed sobą świetny czas, gorzej u Panny
Jak przygotować kotlety mielone z serem?
Zaczynamy od drobnego pokrojenia cebuli i zeszklenia jej na łyżce oleju. Następnie zeszkloną cebulę, wodę, jajko i tartą bułkę dodajemy do mielonego mięsa i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowujemy z tej masy 8 kulek, a potem rozpłaszczamy je na placuszek. Na środek takiego placuszka kładziemy starty ser, kawałek zimnego masła i jajka ugotowane na twardo. Brzegi zlepiamy do środka i lepimy owalny kotlet.
Teraz czas na panierkę. To ona sprawi, że nasze kotlety będą super chrupiące. Surowe jajka rozbijamy, mieszamy z majonezem, bułką tartą i sodą oczyszczoną. W takiej panierce maczamy kotlety i smażymy.
Sprawdź, czy Twoja rodzina zachwyci się tym pomysłem. Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Tajemnicą wyjątkowości tego przepisu jest ser żółty, koniecznie młody i miękki by rozpuszczał się idealnie.
Takie kotlety mogą wyglądać zupełnie tak, jak tradycyjne, ale w środku czeka pyszna niespodzianka i wyjątkowy smak.
Kotlety mielone w każdym wydaniu, tradycyjnym czy urozmaiconym muszą mieć dobrej jakości cebulę.
ZOBACZ TEŻ:
- Miała wziąć z nim ślub. Gdy zobaczyła na nagraniu, co robi z jej psami, odwołała wszystko
- KFC wprowadza ”roślinnego kurczaka”. Smak sprawia, że chętnych nie brakuje
- Niemowlę trafiło do szpitala z licznymi obrażeniami. Słowa matki natychmiast wzbudziły podejrzenia
Źródło: beszamel.se.pl