Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Wielu Polaków popełnia popularny błąd
Folia aluminiowa to jeden z najbardziej wielozadaniowych produktów w domu. Wielokrotnie pisaliśmy o tym, jak używać jej w domu. Można ją wykorzystywać także podczas pieczenia, aczkolwiek należy wiedzieć o pewnym sposobie.
Okazuje się, że folia aluminiowa jest niewłaściwie użytkowana przez wielu Polaków. Jeśli jesteście ciekawie, która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia, koniecznie zapoznajcie się z treścią tego artykułu.
Folia aluminiowa w kuchni
Nie od dziś wiadomo, że folia aluminiowa w kuchni ma wiele zastosowań. Wykorzystujemy ją do pieczenia, grillowania i zabezpieczania żywności przed psuciem. Czy jednak jesteśmy pewni, że użytkujemy ją w sposób poprawny?
Zauważcie, że folia aluminiowa ma dwie strony – błyszczącą i matową. Każda z nich pełni inną funkcję, o czym warto pamiętać podczas jej użytkowania. Warto wiedzieć, że strona błyszcząca odpowiada za zatrzymanie temperatury posiłku, a strona matowa umożliwia obniżenie temperatury potrawy.
Pozwala to na zauważenie, że folia aluminiowa powinna być inaczej użytkowana w przypadku zabezpieczenia żywności, którą chowamy do lodówki, a inaczej, gdy chcemy użyć jej do pieczenia. Poniżej wyjaśniamy Wam, jak używać jej poprawnie.
Folia aluminiowa i jej właściwie zastosowanie
Jeśli decydujecie się na pieczenie potraw w piekarniku, ułóżcie folię aluminiową w taki sposób, aby jej lśniąca część znajdowała się od wewnątrz, a matowa od zewnątrz dania. Takie rozwiązanie przyczynie się do przyspieszenia przygotowywania potrawy oraz pozwoli jej zachować ciepło na dłużej.
Umieszczenie matowej strony na zewnątrz potrawy pozwala na lepsze przenikanie do niej ciepła. Błyszcząca strona od wewnątrz będzie dodatkowo go akumulować, dzięki czemu Wasza potrawa szybciej się nagrzeje, a przecież o to chodzi nam w pieczeniu.
Folia aluminiowa, a przechowywanie żywności
Folia aluminiowa powinna być inaczej używana podczas pieczenia a inaczej podczas przechowywania żywności. Jeśli chcecie poprawnie przechować żywność w lodówce, zaleca się owinąć ją w taki sposób, by błyszcząca forma znajdowała się po stronie zewnętrznej, a matowa po stronie wewnętrznej.
Pozwoli to na maksymalną obronę żywności przez zmiennymi temperaturami oraz wzmocni chłodzenie potrawy w lodówce. Pamiętajcie jednak, że chociaż można piec i chłodzić żywność w folii aluminiowej, nie można podgrzewać w niej jedzenia w mikrofalówce.
Drodzy Czytelnicy, w jaki sposób Wy używacie w domu folii aluminiowej? Jeśli jesteście ciekawi, jakie znamy inne sposoby na folię aluminiową, koniecznie zapoznajcie się z naszymi artykułami, które znajdziecie tutaj.