Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Ludzie w ogóle nie znają funkcji drugiej strony tłuczka, a jest kosmicznie ważna i cenna
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 18.07.2023 12:38

Ludzie w ogóle nie znają funkcji drugiej strony tłuczka, a jest kosmicznie ważna i cenna

tłuczek do mięsa
canva / Towfiqu barbhuiya, Pexels

Tłuczek do mięsa większość z nas ma w swojej kuchni. Zwykle używamy jednej strony tłuczka do przygotowania kotletów na obiad. Natomiast druga pozostaje nietknięta. Wbrew pozorom obie strony są potrzebne. Jak poprawnie używać tłuczka do mięsa?

Jeden tłuczek i dwie strony.

Charakterystyczny dźwięk tłuczenia kotletów z samego rana w niedzielę nie raz budził niejednego z nas. Jednak tłuczenie mięsa ma konkretny cel i zastosowanie. Zwykle wydaje nam się, że tłuczek służy jedynie do stworzenia idealnie cienkich kotletów, ale to nie wszystko.

Tłuczek do mięsa rzeczywiście może służyć do zrobienia cieńszych kotletów, jednak jego głównym zastosowaniem jest zmiękczenie mięsa. Dobrze nam znana i najczęściej używana część w kratkę idealnie nadaje się do zmiękczenia twardego mięsa wieprzowego, czyli na przykład od kotletów schabowych.

Druga część tłuczka może być całkiem płaska lub w paski. Jednak wiele osób nie za bardzo wie, do czego właściwie służy druga strona tłuczka do mięsa. Warto jednak poznać wszystkie tajniki niepozornego tłuczka do mięsa.

Powiesiłem na oknach produkt z apteki. Za 20 zł schłodziłem całe mieszkanie w upał Podlewam ogórki produktem, który wyrzuca każdy. Codziennie zbieram pełne skrzynie warzyw

Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa?

Szef kuchni jednej z warszawskich restauracji zdradził, do czego służy pasiasta część tłuczka do mięsa. Jak już wiemy, najczęściej używana część tłuczek idealnie sprawdzi się do kotletów, natomiast drugą część dobrze jest wykorzystać do przygotowania wołowiny albo karków.

Płaską lub pasiastą część tłuczka do mięsa używa się w celu rozbicia włókien, które mogą twardnieć w czasie smażenia mięsa. To oznacza, że druga część tłuczka idealnie sprawdzi się w sezonie grillowym do przygotowania perfekcyjnej karków. 

tłuczek do mięsa (1).jpg
canva / pixelshot

Tłuczek do mięsa ma długą historię

Tłuczek do mięsa ma naprawdę długą historię, ponieważ już w starożytności, ludzie zaczęli poszukiwać sposobów na poprawę tekstury i smaku mięsa. W różnych kulturach narzędzia do ubijania mięsa różniły się, ale ich funkcja pozostawała ta sama.

Wraz z rozwojem technik kulinarnych i zwiększeniem zapotrzebowania na przygotowanie mięsa w różny sposób. W średniowieczu w Europie popularne były tłuczki do mięsa wykonane z drewna lub metalu, często ozdobione rzeźbieniami.

Tagi: Kuchnia