Przepis na ciasto pierogowe Magdy Gessler. Gwiazda zdradziła sekret, chodzi o 1 czynność
Magda Gessler zdradziła swoim fanom fenomenalny przepis na przepyszne pierogi. Z pewnością przyda się on wielu Polkom, aby mogły one zabłysnąć kulinarnymi umiejętnościami podczas świątecznego gotowania. Receptura słynnej restauratorki nie zawiera w sobie jajek, więc tym bardziej wzbudza zainteresowanie i jest idealnym rozwiązaniem również dla weganek. Gwiazda zdradziła, że sekret tkwi w sposobie ugniatania.
Z tego artykułu dowiesz się:
- W jaki sposób przygotujemy ciasto pierogowe, które zachwyci każdego
- W czym tkwi sekret Magdy Gessler na idealne ciasto na pierogi
- Czy przepis restauratorki jest odpowiedni dla wegan i dlaczego
Magda Gessler od lat cieszy się w Polsce dużą rozpoznawalnością, a jej przepisy są uznawane za jedne z najlepszych. W jaki sposób restauratorka przygotowuje ciasto na pyszne pierogi?
Zobacz także: Mistrzostwa świata w lotach zagrożone? Konkurs może się nie odbyć
Magda Gessler i jej przepis na pierogi
Trzeba pamiętać, że kluczem do przygotowania pysznych pierogów jest nie tylko ich farsz, lecz także zewnętrzna osłona, czyli ciasto. To właśnie ono najczęściej przysparza dużo problemów nowym adeptom kulinarnym.
Na szczęście Magda Gessler spieszy im z pomocą. Jej przepis jest banalny i każda z nas może odtworzyć go u siebie w kuchni. Z pewnością nasza rodzina będzie się zajadała pierogami przy świątecznym stole.
Zobacz także: 87-letnia pani Irena mieszka w fatalnych warunkach. Jest jednak szansa na zmianę
Co będzie potrzebne? Lista składników nie mogła być krótsza! Zauważcie, że receptura nie obejmuje jajek, więc jest to idealna propozycja również dla wegan.
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- sól
Magda Gessler i pierogi bez jajka? To możliwe
W tym przepisie skupimy się tylko i wyłącznie na cieście. Na samym początku musimy przesiać mąkę na stolnicę lub blat kuchenny.
Z mąki formujemy mały kopczyk, a na samej górze robimy dołeczek, do którego wsypujemy sól. Następnie dolewamy odrobinę ciepłej wody i mieszamy. Ciasto trzeba zagniatać szybkimi, zdecydowanymi ruchami, stopniowo dolewając pozostały płyn.
W trakcie wyrabiania nasze ciasto na pierogi powinno nabrać odpowiedniej konsystencji. Musi być ono elastyczne i nie może się lepić, musi z łatwością odchodzić od naszych dłoni. Odkładamy je do miski i przykrywamy suchą ściereczką, aby chwilę odpoczęło.
Tak powstałą masę dzielimy na cztery części, a każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Teraz następuje etap, który często uwielbiają najmłodsi członkowie rodziny — wycinamy okręgi. Najlepiej jest robić to, używając przy tym szklanki.
Na każdy z powstałych okręgów nakładamy porcję ulubionego farszu — jeśli chodzi o Wigilię to najczęściej jest to kapusta z grzybami. W niektórych domach można spotkać też pierogi ruskie lub z owocami.
Kiedy farsz jest już w środku, zalepiamy pierogi i całość gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Magda Gessler przekonuje, że ciasto w takim wydaniu znacząco wpłynie na jakość naszej potrawy.
Całe wykonanie krok po kroku możemy znaleźć na oficjalnym kanale YouTube Magdy Gessler, na którym przedstawia powyższy przepis. Koniecznie dajcie znać, czy wypróbujecie go w tym roku.
Zobacz wideo:
Cały przepis możecie zobaczyć tutaj.
Zobacz także w naszych serwisach:
Źródło: youtube.com