Malinojeżyna - zasadź ją w ogrodzie, zrobisz pyszne przetwory i wino
Każdy z nas doskonale zna smak malin i jeżyn, ale czy próbowaliście kiedyś ich połączenia? Malinojeżyna to stosunkowo młody krzew, który powstał w 1962 roku w Szkockim Instytucie Produkcji Roślinnej.
Malinojeżyna - co to za krzew?
Ta roślina charakteryzuje się silnym rozgałęzieniem i kolczastymi pędami. Podobnie jak u jeżyn mogą dochodzić aż do 4 metrów! Są także długie i dość wiotkie. Owoce malinojeżyny mają zwykle ciemnoczerwoną barwę, ale jeśli chodzi o kształt, to potrafią upodabniać się do obu gatunków rodzicielskich.
Krzew jest raczej zwarty i nie rozrasta się na boki, dlatego dobrze sprawdzi się w małych ogródkach.
W uprawie używa się głównie dwóch odmian - „Buckingham Tayberry”, czyli malinojeżyna bezkolcowa i „Loganberry”. Ten pierwszy zachwyca smakiem swoich dorodnych i intensywnych w smaku owoców, które charakteryzują się silnym wybarwieniem. Dojrzewają najczęściej pod koniec lipca i na początku sierpnia, a plony są wyjątkowo obfite.
Malinojeżyna - jak ją wykorzystać?
Ponieważ owoce tego krzewu są wyjątkowo pyszne, nadają się do bezpośredniego spożycia. Warto przyrządzić z nich wartościowe w witaminy soki i desery owocowe.
Malinojeżyna znakomicie smakuje po przetworzeniu, dlatego warto przeznaczyć część zbiorów na dżemy i konfitury. Sok z tych owoców ma świetne właściwości zdrowotne i antyprzeziębieniowe, dlatego zimą sprawdzą się idealnie. Co ciekawe, z tego wyjątkowe krzewu możesz przygotować również doskonałe wino.
Malinojeżyna - jak ją uprawiać?
Sadzonki tego krzewu bez problemu znajdziesz w sklepach ogrodniczych. Sadzonka kosztuje zwykle około 15-35 zł. W uprawie malinojeżyna jest stosunkowo wymagająca, jest także znacznie większym krzewem niż gatunki rodzicielskie.
Aby wzrastała prawidłowo, musimy zapewnić jej słoneczne stanowisko i odpowiednią, żyzną glebę. Ważne, aby osłonić miejsce przed wiatrem. Podłoże powinno być przepuszczalne i wilgotne, o lekko kwaśnym odczynie pH. Nie sprawdzi się gleba piaszczysta i sucha. Warto zapewnić malinojeżynie odpowiednią podporę w postaci rusztowania czy płotu. Pamiętaj o regularnym podlewaniu i nawożeniu.
Konieczne jest przycinanie! Należy to robić późnym latem albo wczesną jesienią, gdy jest już po zbiorach. Usuń najstarsze pędy, a także te, które zostały uszkodzone. Pozostałe najlepiej skróć do około 25-30 centymetrów.
Genialnie do przycinania malinojeżyny, a także innych krzewów sprawdzi się sekator teleskopowy. Ostrze z wysokiej jakości stali doskonale poradzi sobie z każdym rozgałęzieniem. Teraz możesz zamówić go na stronie Lidla w bardzo niskiej cenie z błyskawiczną dostawą [TUTAJ].
Źródło: onet.pl