Zastosowania mikrofalówki, o których nie mieliście pojęcia
Mikrofalówka znakomicie sprawdza się w każdej kuchni. Jeśli mamy w domu obiad, który chcemy szybko podgrzać, wystarczy na kilka minut wstawić go do mikrofalówki i gotowe!
Niewielu z nas zastanawia się jednak nad innymi zastosowaniami tego urządzenia, a jest ich bardzo wiele! Dzisiaj przedstawimy wam te najbardziej przydatne.
Szybkie obieranie pomidorów
Chyba każdy z nas zna ten problem, gdy chcemy obrać pomidora, ale skórka jest twarda i nie chce odejść od warzywa. Może nam w tym pomóc właśnie mikrofalówka!
Wystarczy podgrzać nieco naciętego pomidora w urządzeniu. Po około 1 minucie wyjmujemy warzywo i obieramy - skórka powinna bardzo łatwo zejść.
Przywracanie aromatu przyprawom
Jeśli nasze przyprawy przez dłuższy czas leżą w szufladzie nieużywane, zatracają swój aromat.
Jeśli chcemy im go przywrócić, umieśćmy je w mikrofalówce na 30 sekund. Po wyjęciu znowu będą cieszyły nas pięknym zapachem! W ten sam sposób możemy również suszyć zioła.
Przywracanie świeżości gąbkom
Gąbki do mycia naczyń to produkt, który często wymieniamy. Szybko się niszczą i stają się siedliskiem bakterii. Jeśli chcesz, aby służyły Ci dłużej, namocz je w wodzie z cytryną i podgrzej w mikrofalówce przez około 3 minuty.
Łatwiejsze wyciskanie soku z cytryn
Chłód nie sprzyja wyciskaniu soku z cytryn czy limonek, a mimo to przechowujemy je zwykle w lodówce lub innym zimnym miejscu. Jest to błąd, który możemy jednak łatwo naprawić.
Włóżmy owoc do mikrofalówki na kilkadziesiąt sekund, co spowoduje, że zmięknie. Wyciśnięcie z niego soku będzie wtedy znacznie prostsze.
Źródło: styl.pl