Prawie każdy popełnia jeden karygodny błąd przy robieniu mizerii. Wystarczy zapamiętać trik naszych babć, uda się za każdym razem
Mizeria może być jeszcze smaczniejsza, niż dotychczas! Wystarczy skorzystać z naszych rad i zapoznać się ze sprytnym, starym trikiem. Zapewne znały go nasze babcie, dlatego ich mizeria zawsze jest najlepsza. Co zrobić, aby przy rodzinnym stole wszyscy mogli się zachwycać smakiem? Zapoznaj się z tajemniczą wiedzą, a już nigdy nie zepsujesz tej powszechnie znanej, obiadowej surówki.
Mizeria będzie świetnym dodatkiem do rozmaitych, klasycznych, obiadowych dań – typu młode ziemniaki z koperkiem i mięsem. Często traktowana jest także jako samodzielna przekąska. Mizerię zapewne potrafi zrobić każdy – w końcu przepis na nią jest banalnie prosty. Ale czy aby na pewno nie popełniasz jednego, karygodnego błędu?
Mizeria – banalnie prosta w wykonaniu
Mizerię można przyrządzić na kilka sposobów. Wybornie będzie smakować zarówno na słono, kwaśno jak i słodko, w związku, z czym można do niej dodać wielu różnorodnych składników. Wszystko zależy od osobistych preferencji i upodobań. Klasyczna mizeria jednak to tylko kilka prostych składników.
Składniki na mizerię – wystarczą:
-
- ogórki szklarniowe
- mała cebulka
- pęczek koperku
- kwaśna śmietana
- przyprawy – sól oraz pieprz
Należy pokroić ogórki w cieniutkie plasterki, delikatnie posolić, a następnie odstawić na 15 minut. Odlać nadmiar soku, dodać posiekaną cebulkę i koperek. Całość doprawić śmietaną i pieprzem. Jednak pomimo tak łatwego przepisu, w bardzo prosty sposób można popsuć smak surówki. Dlatego właśnie warto posłuchać naszych wskazówek, które zdziałają cuda.
- Niewyobrażalne sceny na konferencji Andrzeja Dudy. Doszło do ataku, mogło skończyć się tragicznie
- Alarm dla wszystkich od FSA. Mylił się każdy, przenigdy nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem
- Chociaż jedna dobra wiadomość. Ceny produktu używanego na co dzień najniższe od lat
Trik naszych babć
Należy zapamiętać, że najważniejszą rolę odgrywa tutaj jakość wymienionych składników – to aż 50% sukcesu. Dlatego warto zadbać o to, by były one świeże i nie za bardzo zmodyfikowane. Istotną rolę odgrywa także wspomniana wcześniej śmietana. To za sprawą tego składnika, mizeria nie zawsze wychodzi taka, jakbyśmy sobie tego życzyły.
Nasze babcie do swojej mizerii wykorzystywały zazwyczaj własnoręcznie przygotowaną śmietanę. W dzisiejszych czasach rzadko zdarza się, aby ktoś samodzielnie ją wykonywał. Nie szkodzi, nie musimy tego robić. Wystarczy natomiast pamiętać o znalezieniu śmietany najlepszej jakości. Co to znaczy? W jej składzie powinny się znaleźć żywe kultury bakterii i mleko.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Śmietana to najistotniejszy składnik w przyrządzaniu mizerii. Najlepiej sprawdzi się ta, wykonana własnoręcznie.
Przepis na dietetyczną mizerię znajdziemy na kanale Anka Gotuje.
ZOBACZ TEŻ:
- Krystyna Pawłowicz znowu wieczorem odpowiadała na dziwne wiadomości. „Panie Jarku, pan pójdzie kotka pogłaskać”
- Wstrząsające nagranie. W jednej chwili ulica zamieniła się w rwącą rzekę [WIDEO]
- Piękna modelka popełniła samobójstwo. Ujawniono porażające szczegóły śledztwa
- Chyba nikt się nie spodziewał. Martyna Wojeciechowska zdecydowanie wypowiedziała się o LGBT
- Policja odebrała porażające zgłoszenie. Nie żyje niemowlę, zabezpieczono materiał dowodowy
- Lekarze alarmują, groźny nowotwór jest często mylony z łuszczycą lub alergią. Łatwo zignorować pierwsze objawy
Źródło: Kulinarna Polska