Moja babcia przechowuje czosnek na zimę wyłącznie w ten sposób. Nie kiełkuje i nie pleśnieje
Czosnek to niezwykle popularna przyprawa w polskich domach. Dodajemy ją do sosów, potraw, czy zup. Dlaczego czosnek jest tak lubianą przyprawą? Zapewne dzięki niepowtarzalnemu aromatowi i prozdrowotnemu wpływu na organizm.
Czy jednak wiecie jak przechowywać czosnek, aby ten nie pleśniał po kilku tygodniach? Ten patent zmieni Wasze podejście do uprawy i kupowania czosnku. W końcu, jeśli wiecie jak go przechowywać, można w pełni wykorzystać promocje, czy też swoje plony.
Czosnek i jego popularność
Czosnek zyskał w Polsce niemałą popularność głównie dzięki swojemu prozdrowotnemu wpływowi na organizm. Ten naturalny antybiotyk chętnie wykorzystywany jest również w kuchni, jako aromatyczna przyprawa.
Wystarczy, że przeciśniecie przez praskę dosłownie jeden ząbek czosnku, by jego aromat natychmiast rozniósł się po całym pomieszczeniu. Czy znacie inną przyprawę, która jest nie tylko aromatyczna, ale zawiera witaminę C, K, całą paletę witamin z grupy B, a także: fosfor, mangan, żelazo, potas, miedź i siarkę?
Czosnek nie tylko urozmaica Wasze dania, ale również dba o Waszą odporność, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Śmiało można stwierdzić, że to jedna z najzdrowszych przypraw i dodatków do dań, jakiej możemy użyć w kuchni.
Dlaczego czosnek pleśnieje?
Jak to w życiu, czosnek nie jest pozbawiony wad. Największą jego wadą jest stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia. Ten na szczęście można znacząco wydłużyć, jeśli wiecie, jak przechowywać czosnek.
Wiele osób przechowuje czosnek w szafkach, czy w pojemnikach do przechowywania żywności. To duży błąd. Czosnku nie wkładamy także do lodówki. W takim razie, jak przechowywać czosnek? Zawsze przechowujcie go w główkach, a nie w pojedynczych ząbkach.
Jak przechowywać czosnek?
Czosnek należy ponadto przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Dobrze sprawdzi się do tego papierowa torba umieszczona na przykład w spiżarce albo hermetyczny pojemnik. Dzięki temu czosnek spokojnie wytrzyma kilka tygodni dłużej niż zwykle.
Patent ten od lat stosuje moja babcia. Dzięki umiejętnemu przechowywaniu czosnku, wykorzystuje ona w pełni swoje zbiory. Naprawdę warto zapoznać się z jej metodami.
Drodzy Czytelnicy, a jaki jest Wasz patent na to, jak przechowywać czosnek? Macie swoje sprawdzone sposoby na przedłużenie jego terminu przydatności do spożycia? Koniecznie podzielcie się z nami Waszymi doświadczeniami w komentarzach.
Zobacz także:
- Genialny sposób na zmiękczenie masła z lodówki. Tak raz na zawsze pozbędziesz się problemu
- Nie mieści się w głowie, jak cenne są łupiny czosnku. Nie wyrzucaj ich, rośliny je kochają
- Jesienne sadzenie czosnku. Posadź teraz, główki będą największe