Genialny sposób na zmiękczenie masła z lodówki. Tak raz na zawsze pozbędziesz się problemu
Przyzwyczajenia z rodzinnego domu nie zawsze są dobre. Nieodpowiednie przechowywanie produktów w lodówce może wpłynąć na ich jakość, ale nie tylko. Co zrobić, żeby masło nie było twarde po wyjęciu z lodówki?
Nowoczesne lodówki inaczej chłodzą, a nawet mają systemy odprowadzania wilgoci na zewnątrz. Na której półce przechowywać masło? Podpowiemy, jak przygotować produkty i w jakich miejscach je układać.
Jak układać produkty w lodówce?
Układanie jedzenia w lodówce zgodnie z tym, jak robili to nasi rodzice, nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli chcemy mieć od razu miękkie masło lub dłużej świeże owoce i warzywa, warto robić to zgodnie z zaleceniami.
W nowoczesnych lodówkach każdy produkt ma swoje miejsce. Na samym dole w szufladach powinny znaleźć się warzywa i owoce. Wcześniej należy je umyć i dobrze osuszyć. Gdzie trzymać mięso i nabiał?
Mięso i ryby przechowujemy na najniższej półce. Właśnie tam jest najchłodniej. Najlepiej trzymać je w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Co zrobić, żeby masło nie było twarde po wyjęciu z lodówki? Wystarczy znaleźć dla niego odpowiednie miejsce.
Na której półce trzymać masło? Dzięki temu nie będzie twarde
Środkowa półka w lodówce to idealne miejsce na produkty z dłuższą datą przydatności. Właśnie tutaj możemy przechowywać zupy. To także dobre miejsce na ser. Gdzie w takim razie umieścić masło?
Najwyższa półka w lodówce będzie idealna do przechowywania masła. Temperatura jest na niej niższa. Dzięki temu masło po wyjęciu nie będzie twarde. To także dobre miejsce do przechowywania jogurtów i mleka.
W lodówce mamy jeszcze miejsce na drzwiach. W zależności od naszych przyzwyczajeń możemy trzymać tam różne rzeczy. Jakie są zalecenia i co warto umieścić na drzwiach urządzenia?
Co trzymać na drzwiach lodówki?
Na drzwiach lodówki jest najcieplej. Właśnie w tym miejscu możemy przechowywać sosy, soki, najróżniejsze przyprawy. Tutaj poradzi sobie również mleko. Co ważne, na drzwiach nie powinno się przechowywać leków.
Leki potrzebują znacznie niższej temperatury. Wiele osób właśnie na drzwiach lodówki trzyma antybiotyki. To nie najlepszy pomysł. Sprawdź też, co robić, kiedy w lodówce pojawi się szron.