Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Inspiracje > Najważniejsze sekrety suszenia kiełbas w domu. Dawniej wszyscy wieszali je w tym miejscu
Aneta Wyszyńska
Aneta Wyszyńska 08.02.2023 17:30

Najważniejsze sekrety suszenia kiełbas w domu. Dawniej wszyscy wieszali je w tym miejscu

Suszona kiełbasa
canva/double_p

Kiełbasy suszone to idealna i zdrowa przekąska robiona w zaciszu domowego ogniska. W jaki jednak sposób powinniśmy suszyć kiełbasę, aby na pewno wyszła smaczna i dobra? Podpowiadamy!

Jak suszyć kiełbasę?

Przede wszystkim musimy odpowiednio przygotować pomieszczenie. Potrzebujemy miejsca, w którym temperatura będzie wynosiła nie więcej niż 15 stopni i będzie dobrze wentylowane. Na pewno, trzeba je uprzednio należycie oczyścić. Można zainstalować w pomieszczeniu wentylatory, tudzież przygotować miejsce do zawieszenia pod maskami.

Proces suszenia zależny jest od tego, z jakich składników wykonano kiełbasę:

  • kiełbasa z cielęciny, kurczaka, z orzechami potrzebuje średnio koło 14 dni,

  • kiełbasa z kwasem askorbinowym musi suszyć się od 14 do 20 dni,

  • kiełbasa domowa wymaga suszenia przez około 3 tygodnie,

  • kiełbasa z mięsa końskiego (łoś)- również potrzebuje około 2 tygodni procesu suszenia,

  • niegotowana kiełbasa salchichon - prawdziwy salchichon suszy się przez około dwa miesiące w przygotowanych do tego komorach, natomiast w zaciszu domowym potrzebuje około czterech tygodni.

Suszona wędlina
unsplash/Edi Libedinsky

Każda metoda suszenia musi zostać dostosowana do rodzaju kiełbasy. Niektóre z nich potrzebują suchego, przewiewnego miejsca oraz specjalnej temperatury powietrza np. od 7 do 15 stopni.

Najlepszym czasem do suszenia kiełbas jest wiosna lub jesień. Jeśli zdarzy się, że temperatura zwiększy się, zawsze możemy przenieść wędlinę do piwnicy, lub potrzymać w lodówce.

Warto wspomnieć, że w czasach PRL-u kiełbasy suszono, wieszając za lodówką. Rosyjski sprzęt na tylnej części miał zamontowaną specjalną kratę co pozwalało przewiesić to, co chcieliśmy ususzyć. Jak to możliwe? Lodówka wytwarza ciepło, które wspierało proces suszenia. Ta metoda stosowana była również to suszenia m.in grzybów na sos czy owoców na kompot.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Nigdy nie przycinaj porzeczek przed wiosną. To najgorszy błąd, możesz zniszczyć cały plon
Tagi:
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10