Najważniejsze sekrety suszenia kiełbas w domu. Dawniej wszyscy wieszali je w tym miejscu
Kiełbasy suszone to idealna i zdrowa przekąska robiona w zaciszu domowego ogniska. W jaki jednak sposób powinniśmy suszyć kiełbasę, aby na pewno wyszła smaczna i dobra? Podpowiadamy!
Jak suszyć kiełbasę?
Przede wszystkim musimy odpowiednio przygotować pomieszczenie. Potrzebujemy miejsca, w którym temperatura będzie wynosiła nie więcej niż 15 stopni i będzie dobrze wentylowane. Na pewno, trzeba je uprzednio należycie oczyścić. Można zainstalować w pomieszczeniu wentylatory, tudzież przygotować miejsce do zawieszenia pod maskami.
Proces suszenia zależny jest od tego, z jakich składników wykonano kiełbasę:
-
kiełbasa z cielęciny, kurczaka, z orzechami potrzebuje średnio koło 14 dni,
-
kiełbasa z kwasem askorbinowym musi suszyć się od 14 do 20 dni,
-
kiełbasa domowa wymaga suszenia przez około 3 tygodnie,
-
kiełbasa z mięsa końskiego (łoś)- również potrzebuje około 2 tygodni procesu suszenia,
-
niegotowana kiełbasa salchichon - prawdziwy salchichon suszy się przez około dwa miesiące w przygotowanych do tego komorach, natomiast w zaciszu domowym potrzebuje około czterech tygodni.
Każda metoda suszenia musi zostać dostosowana do rodzaju kiełbasy. Niektóre z nich potrzebują suchego, przewiewnego miejsca oraz specjalnej temperatury powietrza np. od 7 do 15 stopni.
Najlepszym czasem do suszenia kiełbas jest wiosna lub jesień. Jeśli zdarzy się, że temperatura zwiększy się, zawsze możemy przenieść wędlinę do piwnicy, lub potrzymać w lodówce.
Warto wspomnieć, że w czasach PRL-u kiełbasy suszono, wieszając za lodówką. Rosyjski sprzęt na tylnej części miał zamontowaną specjalną kratę co pozwalało przewiesić to, co chcieliśmy ususzyć. Jak to możliwe? Lodówka wytwarza ciepło, które wspierało proces suszenia. Ta metoda stosowana była również to suszenia m.in grzybów na sos czy owoców na kompot.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:
-
Tłumy pobiegną do Lidla. Pościel za grosze, takiej oferty nikt się nie spodziewał
-
Tak wydłużysz życie ściętych kwiatów. Nie opadną i nie zwiędną w wazonie