Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Najzdrowsze warzywo świata rośnie w Polsce. Ma boskie właściwości
Kamil Świętek
Kamil Świętek 26.08.2023 14:44

Najzdrowsze warzywo świata rośnie w Polsce. Ma boskie właściwości

Rukiew wodna
Canva/Juntee Trakuldis, Getty Images

Lubicie warzywa? My też. Zastanawialiście się kiedyś, które z nich jest uważane za najzdrowsze? Tematem tym zainteresowali się badacze z Center od Disease Control and Prevention (CDC). Zbadali oni aż 47 warzyw, z których wybrali to najzdrowsze.

Dzięki niemu wiemy już, które warzywo koniecznie warto włączyć do swojego jadłospisu. Aż dziwne, że na tyle warzyw świata, to właśnie jedno z nich rośnie w Polsce. Jesteście ciekawi o jakim warzywie mowa? Zapoznajcie się naszym artykułem.

Jak jest najzdrowsze warzywo na świecie?

Jakże wielu z nas lubi warzywa. Dodajemy do je do zup, sosów, czy tworzymy z nich sałatki. Wyobrażacie sobie bez nich pełnowartościową dietę? Warzywa stanowią nieodłączny element naszego jadłospisu. Czy jednak wiedzie, które z nich jest najzdrowsze?

Wiedzę to z pewnością naukowcy z CDC. Wspomniane badanie obejmowało szczegółową analizę aż 47 warzyw. Założenie było dosyć proste. Należało znaleźć warzywo zapewniające 10% lub więcej dziennej wartości składników odżywczych na 100 kcal.

Ideą badania było znalezienie warzywa, które posiada 17 składników odżywczych takich jak: potas, błonnik, białko, wapń, żelazo, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, cynk i witaminy A, B6, B12, C, D, E i K.

Rukiew wodna w ogrodzie.jpg
Canva/wahid hasyim asyari, Getty Images

Znamy najzdrowsze warzywo świata

Jakież było zdziwienie, gdy okazało się, że najbardziej zdrowe warzywo świata rośnie właśnie w Polsce. Agencja CDC wzięła pod lupę wszystkie popularne warzywa, pomijając te najbardziej niszowe, znane tylko nielicznym.

Wedle badania, top 10 najbardziej zdrowych warzyw to w kolejności: rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwina, szpinak, cykoria, sałata, natka pietruszki, sałata rzymska, jarmuż, rzepa. Co ciekawe zwycięzca tego badania, rukiew wodna rośnie w całej Europie i Azji, porastając również zachodnie części Polski.

Rukiew wodna zwana również rzeżuchą znana jest ludzkości od starożytności. Rośnie ona często przy rzekach, potokach i rowach. Coraz częściej można ją kupić w supermarketach. Zawiera ona jedynie 11 kcal na 100 gramów ziela, dostarczając wielu cennych składników odżywczych.

Rukiew wodna i jej właściwości

Rukiew wodna pełna jest witamin i minerałów takich jak: witamina K, A, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, fosfor, sód, magnez. Ponadto rukiew wodna jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu zapobiega wielu chorobom przewlekłym typu cukrzyca, choroby serca, czy nawet nowotwory.

Zawiera także wiele cennych antyoksydantów, wspomagając serce, obniżając ciśnienie i redukując poziom cholesterolu. Rukiew wodna przyczynia się także do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia zawału serca, czy udaru mózgu.

Drodzy Czytelnicy, czy rukiew wodna stanowi część Waszego jadłospisu? Jeśli nie, to koniecznie ją do niego włączcie i cieszcie się zdrowiem przez długie lata.

Rukiew wodna  jej prozdrowotność.jpg
Canva/John_Lerskau, Getty Images