Mamy przepis na idealne naleśniki. Wystarczy, że dodasz dwa składniki, które i tak już masz w kuchni
Naleśniki powinny mieć pięknie żółte ciasto i idealną konsystencję. Czasem w walce o te cechy przesadzamy, z wielkością składników. Tymczasem dwa produkty zakończą nasze zmagania sukcesem.
Naleśniki to danie, które uwielbiamy. Smaczne, wymaga niewielu składników i można je jeść na słodko lub na ostro, jak się tylko ma ochotę. Okazuje się, że wykonanie idealnego ciasta naleśnikowego to nie lada wyzwanie. Często naleśniki są zbyt rzadkie, albo nie mają koloru… Znamy dwa składniki, które uczynią je idealnymi, na pewno masz je w swojej kuchni.
Czemu wciąż ciasto jest nie takie?
Zbyt rzadkie lub zbyt gęste ciasto na naleśniki to nasz najczęstszy kłopot. Stworzenie puszystego, kremowego ciasta o apetycznym kolorze nie jest takie trudne. Najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej proporcji składników i dodanie dwóch, o których w zasadzie nigdy nie pamiętamy, a mamy je w swojej kuchni.
Jedna z zasad tworzenia wyjątkowych naleśników polega na tym, żeby nigdy ciasta nie blendować, tylko rozmieszać je rózgą. W ten sposób pozwolimy mące stworzyć siatkę glutenową i ciasto będzie miało idealną konsystencję. Zapominamy także o odstawieniu ciasta przed smażeniem na przynajmniej 20 minut. I wcześniejszym połączeniu mąki i wody.
- Minister zdrowia powiedział, kiedy zacznie się przywracanie życia gospodarczego. Padła konkretna data
- Spełniło się największe marzenie Dody i jej męża. Właśnie przekazali radosną nowinę, gratulujemy
- Jajka zajęły znaczną część twojej lodówki? Mamy genialny przepis na ich wykorzystanie, nie pożałujesz
Naleśniki idealne – przepis, z którego już zawsze będziesz korzystać
O to dwa doskonałe patenty na wspaniałe ciasto naleśnikowe: koniecznie do ciasta dodaj szczyptę soli. Niby wszyscy to wiemy, ale wiele z nas zapomina. Tymczasem sól odpowiada za piękny kolor ciasta i balansuje smaki. Z kolei dodanie masła sprawi, że są znacznie smaczniejsze. Masła powinniśmy też używać do ich smażenia.
Przepis na idealne ciasto. Nie zapomnij skorzystać z dwóch powyższych rad.
Składniki:
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Wbij jajka do miski. Dodaj wodę, mleko, cukier i sól i wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Cały czas mieszając, dodaj rozpuszczone masło. Ciasto przykryj i odstaw na minimum 20 minut.
- Smaż obustronnie na maśle.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Idealne ciasto na naleśniki powinno być aksamitne i puszyste. Dwa składniki jak sól i masło pomogą stworzyć wspaniałą wersję tego dania.
ZOBACZ TEŻ:
- Gdzie wyrzucić maseczki i rękawiczki? Odpowiedź nie jest taka oczywista
- Europa zamarła, zabrzmiał dzwon, miliony ludzi przeszły ciarki. Niezwykła chwila w rocznicę pożaru perły Francji
- Rzecznik rządu podał, które ograniczenia mogą zostać złagodzone w pierwszej kolejności. Decyzja zapadnie w ciągu najbliższych dni
- Mama spojrzała na zdjęcie córeczki. Zauważyła jeden szczegół, to była oznaka poważnej choroby
- Prezydent przedłużył kwarantannę do 11 maja, oficjalna decyzja. Smutne wiadomości z Francji
- Jurek Owsiak ostro skrytykowany w TVP za swoją pomoc w walce z epidemią. Odpowiedział jeszcze mocniej
źródło: dziendobry.tvn.pl