DomekIOgrodek.pl Ogród i taras Nawóz dla fasolki szparagowej i pomidorów
Fot. Youtube/Kuca Zdravlja; Canva/AnnekeDeBlok

Nawóz dla fasolki szparagowej i pomidorów

6 maja 2024
Autor tekstu: Paulina Korzec

Czosnek to nie tylko ceniony dodatek w kuchni, ale też w ogrodzie. Do jego niezwykłych właściwości, poza walorami kulinarnymi, należy bowiem szerokie spektrum działania przeciwchorobowego i stymulującego odporność.

Cudowne działanie czosnku warto wykorzystać w ogrodzie, tworząc domowy, organiczny nawóz. Jego działanie zintensyfikujemy, dodając liść laurowy.

Czosnek zapobiegnie chorobom roślin

Dlaczego czosnek? Po pierwsze poprawia on odporność roślin na czynniki chorobotwórcze . Prozdrowotne właściwości czosnku znane są nam od wieków i do dzisiaj stosuje się go jako naturalny antybiotyk. Warto go również wykorzystać w uprawie roślin.

Sadzonki i młode pędy warzyw są szczególnie narażone na szkodliwe działanie grzybów i choroby wywołane czynnikami stresogennymi, takimi jak zmienne warunki atmosferyczne. Nawóz z czosnku zapobiegnie rozwojowi chorób , wzmacniając układ odpornościowy roślin.

Po drugie, za czosnkiem nie przepadają niektóre owady. Uprawie warzyw zagrażają w szczególności szkodniki, takie jak mszyce, mrówki czy ślimaki, które czosnek skutecznie odstraszy swoim charakterystycznym zapachem zawartym w olejkach eterycznych.

Czosnek
Fot. Canva/OlgaLIS

Nawóz z czosnku przyspieszy wzrost roślin

Czosnek zadziała na rośliny nie tylko wzmacniająco, ale także stymulująco, przyspieszając ich rozwój. Wynika to z wysokiej zawartości azotu, potasu i fosforu, a także siarki, czyli składników odżywczych niezbędnych do wzrostu, kwitnienia i owocowania warzyw , a także do budowy systemu korzeniowego.

Korzystnie na uprawę zadziała także liść laurowy, który podobnie jak czosnek dostarczy roślinom fosforu i potasu. Jak przygotować domowy nawóz z tych dwóch składników?

Przepis na nawóz z czosnku i liści laurowych

Aby sporządzić domową odżywkę dla roślin, trzy liście laurowe i trzy ząbki czosnku (nie muszą być obrane) zalewamy 500 ml gorącej wody. Całość przykrywamy i odstawiamy na jedną dobę. Co jakiś czas możemy potrząsnąć pojemnikiem, mieszając roztwór.

Po upływie 24 godzin roztwór rozcieńczamy w 2 l wody. Nawóz jest gotowy. Wykorzystujemy go do oprysków oraz podlewania roślin. Idealnie sprawdzi się przy uprawie fasolki szparagowej, będzie także stymulował do wzrostu pomidory, paprykę, ogórki , i bakłażany.

fasolka szparagowa.jpg
Fot. Canva/tilo

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Kuca Zdravlja na YouTube

Zobacz także:

Rozsypałam w ogrodzie. W kilka chwil pozbyłam się mszyc i mrówek
Ten nawóz poprawi zbiory owoców i warzyw
Obserwuj nas w
autor
Paulina Korzec

Archeolog z zamiłowaniem do słowa pisanego. Jeśli akurat nie piszę, to gotuję lub spaceruję, najchętniej po górskich szlakach. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy