Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Inspiracje > Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek. Nie uwierzysz, jak jest cenna
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 18.07.2023 13:56

Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek. Nie uwierzysz, jak jest cenna

jajka
Canva / EyeOfPaul, Getty Images

Wodę po gotujących się jajkach zwykle wylewami. W końcu, na co miałaby się nam przydać? Okazuje się, że woda po gotujących się jajkach może mieć naprawdę sporo zastosowań. Wszystko dzięki wartościom odżywczym.

Z czego składają się skorupki z jajek?

Wodę po gotujących się jajkach oraz skorupki z jajek zwykle wyrzucamy. Co ciekawe znajduje się w nich naprawdę sporo wartościowych składników. Przede wszystkim skorupki jajek są pełne wapnia. Zawartość wapnia stanowi około 95% ich masy.

Poza wapniem w skorupkach jajek znajduje się żelazo, chrom, cynk, żelazo i miedź. Natomiast w trakcie gotowania jajek część składników odżywczych znajdujących się w skorupce, przedostaje się do wody.

Wodę, w której gotowaliśmy jajka, zwykle wylewamy. Warto ją jednak zostawić, ponieważ może zbawiennie wpływać na nasze rośliny. Jak dokładnie możemy wykorzystać wodę po gotowaniu jajek?

Powiesiłem na oknach produkt z apteki. Za 20 zł schłodziłem całe mieszkanie w upał Podlewam ogórki produktem, który wyrzuca każdy. Codziennie zbieram pełne skrzynie warzyw

Jak możemy wykorzystać wodę po gotujących się jajkach?

Wodę po gotowaniu jajek możemy wykorzystać przede wszystkim do podlewania naszych roślin doniczkowych. Według badaczy woda po jajkach naturalnie pobudza rośliny do wzrostu. Jeśli zdecydujemy się podlewać rośliny wodą po gotujących się jajkach, będą również lepiej się rozwijały.

Woda po jajkach ma naturalne pH, a to oznacza, że składniki odżywcze będą świetnie się wchłaniać. Taką wodą warto podlewać rośliny, u których widzimy plamy na liściach. Często jest to objaw niedoboru wapnia.

jajka (1).jpg
Canva / anouchka, Getty Images Signature

Jakich roślin lepiej nie podlewać wodą po gotujących się jajkach?

Niektóre rośliny nie najlepiej zniosą podlewanie wodą po gotujących się jajkach. Wszystko dlatego, że poszczególne gatunki mogą mieć inne potrzeby i preferencje jeżeli chodzi o ilość wapnia. Wody po jajkach nie polubią rośliny, które przepadają za kwaśną glebą.

Wodą po gotujących się jajkach nie powinniśmy podlewać azalii. Nie będą za nią również przepadać paprocie. Poza tym wody po jajkach nie należy stosować do podlewania wrzosów i hortensji. 

Tagi: jajka