Niemal darmowy patent na usunięcie pestycydów z owoców. Jest skuteczny już po 5 minutach
Zanim będziemy mogli wgryźć się w soczyste jabłka i inne owoce, najpierw trzeba je dokładnie wyczyścić. Na ich powierzchni znajdować się mogą w końcu kurz, pestycydy, odchody ptaków, owady i inne. Niżej zdradzamy co zrobić, aby niemal za darmo się ich pozbyć.
Czyszczenie owoców
Czyszczenie owoców generalnie może wydawać się banalnie proste, jednak wcale takie nie jest. Nie wystarczy bowiem przepłukać je w wodzie. Najbardziej skuteczna metoda zakłada proces o 3 etapach.
Dwa pierwsze polegają na potrzymaniu owoców, a także warzyw, w dwóch osobnych roztworach. Jeden ma kwaśne pH, drugi zasadowe. Ostatni etap polega na dokładnym przepłukaniu produktów czystą wodą i osuszeniu ich papierowymi ręcznikami.
Kąpiel kwaśna
Do kwaśnej kąpieli dla owoców i warzyw potrzeba 1 litra wody i 150 ml octu. Moczy się w niej składniki przez około 5 minut. Cytrusy możesz potrzymać w niej nawet 15 minut. Owoce te mają grubą i twardą skórkę, a dodatkowo są bardzo często pryskane.
Większość produktów już po pierwszej kąpieli może nadawać się do jedzenia. Dla pewności warto jednak zdecydować się na jeszcze jeden krok.
Kąpiel zasadowa i suszenie
W przypadku roztworu o odczynie zasadowym należy przygotować 1 litr ciepłej wody i 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej. Po dokładnym wymieszaniu wrzuca się do niego owoce oraz warzywa na od 5 do 15 minut, w zależności czy płuczemy cytrusy.
Po tym czasie przekłada się wszystko do sitka, płucze czystą wodą, a następnie wykłada na ręczniki papierowe. Po całkowitym wysuszeniu można zabrać się za jedzenie czy gotowanie.