Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Posadź to warzywo w swoim ogrodzie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 02.02.2024 11:37

Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Posadź to warzywo w swoim ogrodzie

sadzenie pora
Canva / photology2000

Ma niezwykłe właściwości, a mimo to nie jest spotykany zbyt często w polskich ogrodach. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. To warzywo jest odporne na mrozy i możesz mieć je w swoim ogrodzie.

Uznawany jest za rodzeństwo cebuli oraz czosnku, jednak nie cieszy się taką popularnością w polskiej kuchni. Warto przekonać się do niego przekonać Wyjaśniamy, dlaczego powinniśmy częściej sięgać po to warzywo i jak wyhodować je we własnym ogrodzie.

Niezwykłe właściwości pora

Por jest niedoceniany w polskiej kuchni, a zawiera aż 80 różnych substancji odżywczych. Doskonale działa na nasz organizm i zalecany jest przede wszystkim starszym osobom. Podobnie jak czosnek i cebula, por wspiera układ sercowo-naczyniowy.

Zawiera mnóstwo substancji odżywczych, które są naprawdę cenne dla naszego organizmu. Por jest bogaty w kwas foliowy, witaminę B, witaminę K, witaminę B6, magnez, żelazo oraz miedź.

W porze znajdziemy również wysokie stężenie polifenoli przeciwutleniających, które zbawiennie działają na układ sercowo-naczyniowy. Pora możemy posadzić we własnym ogrodzie i cieszyć się jego właściwościami. Podpowiemy, jak to zrobić.

por
Canva / Hans Verburg, Getty Images

Świeży por z własnego ogrodu? To możliwe

Por jest idealnym warzywem do zasadzenia w ogrodzie. Wysiewamy go od stycznia do kwietnia, a to oznacza, że już teraz możemy zająć się sadzeniem tego warzywa. Najlepiej pora uprawiać z rozsady.

Por uwielbia delikatnie wilgotną i żyzną ziemię. Najlepiej sprawdzi się dla niego pełne słońca stanowisko. Co ważne, por nieźle znosi niskie temperatury, a dobrze ukorzeniony radzi sobie nawet w czasie upałów.

Por najlepiej sadzić z rozsady, ponieważ sadzonki z początku są niewielkie i łatwo je zniszczyć. Nasionka zaczynają kiełkować po 10-20 dniach. Warzywo wysadzamy w 3 terminach.

Kiedy zasadzić pora?

Nasionka pora najszybciej kiełkują w temperaturze 16 stopni Celsjusza. Termin sadzenia pora zależy od tego, kiedy chcemy zebrać plony. Przyjmuje się, że warzywo wysiewamy 3 terminach:

  • Na zbiór wczesny — pora sadzimy między 20 stycznia a 15 lutego. Sadzenie do gruntu od 20 marca do 15 kwietnia.
  • Na zbiór późny — pora sadzimy w marcu. Sadzenie do gruntu w maju oraz w czerwcu.
  • Na zbiór zimowy — pora sadzimy od 15 kwietnia. Sadzenie do gruntu od 20 czerwca do 10 lipca.
por w kuchni
Canva / gregory lee, Getty Images

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10