Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Posadź to warzywo w swoim ogrodzie
Ma niezwykłe właściwości, a mimo to nie jest spotykany zbyt często w polskich ogrodach. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. To warzywo jest odporne na mrozy i możesz mieć je w swoim ogrodzie.
Uznawany jest za rodzeństwo cebuli oraz czosnku, jednak nie cieszy się taką popularnością w polskiej kuchni. Warto przekonać się do niego przekonać Wyjaśniamy, dlaczego powinniśmy częściej sięgać po to warzywo i jak wyhodować je we własnym ogrodzie.
Niezwykłe właściwości pora
Por jest niedoceniany w polskiej kuchni, a zawiera aż 80 różnych substancji odżywczych. Doskonale działa na nasz organizm i zalecany jest przede wszystkim starszym osobom. Podobnie jak czosnek i cebula, por wspiera układ sercowo-naczyniowy.
Zawiera mnóstwo substancji odżywczych, które są naprawdę cenne dla naszego organizmu. Por jest bogaty w kwas foliowy, witaminę B, witaminę K, witaminę B6, magnez, żelazo oraz miedź.
W porze znajdziemy również wysokie stężenie polifenoli przeciwutleniających, które zbawiennie działają na układ sercowo-naczyniowy. Pora możemy posadzić we własnym ogrodzie i cieszyć się jego właściwościami. Podpowiemy, jak to zrobić.
Świeży por z własnego ogrodu? To możliwe
Por jest idealnym warzywem do zasadzenia w ogrodzie. Wysiewamy go od stycznia do kwietnia, a to oznacza, że już teraz możemy zająć się sadzeniem tego warzywa. Najlepiej pora uprawiać z rozsady.
Por uwielbia delikatnie wilgotną i żyzną ziemię. Najlepiej sprawdzi się dla niego pełne słońca stanowisko. Co ważne, por nieźle znosi niskie temperatury, a dobrze ukorzeniony radzi sobie nawet w czasie upałów.
Por najlepiej sadzić z rozsady, ponieważ sadzonki z początku są niewielkie i łatwo je zniszczyć. Nasionka zaczynają kiełkować po 10-20 dniach. Warzywo wysadzamy w 3 terminach.
Kiedy zasadzić pora?
Nasionka pora najszybciej kiełkują w temperaturze 16 stopni Celsjusza. Termin sadzenia pora zależy od tego, kiedy chcemy zebrać plony. Przyjmuje się, że warzywo wysiewamy 3 terminach:
- Na zbiór wczesny — pora sadzimy między 20 stycznia a 15 lutego. Sadzenie do gruntu od 20 marca do 15 kwietnia.
- Na zbiór późny — pora sadzimy w marcu. Sadzenie do gruntu w maju oraz w czerwcu.
- Na zbiór zimowy — pora sadzimy od 15 kwietnia. Sadzenie do gruntu od 20 czerwca do 10 lipca.
Zobacz także:
- Te warzywa posadź już w styczniu. Będziesz miał niebywałe zbiory wcześniej niż wszyscy
- 1 krzak i aż 8 kg zbiorów. Te pomidory to hit sezonu
- Rozpoznasz roślinę po zdjęciu? 10 na 10 punktów zdobędą tylko najlepsi