Odkryłam dlaczego moje cukinie co roku były gorzkie. Teraz rosną idealnie pyszne
Cukinia to wyjątkowe i pełne wartości odżywczych warzywo, które możemy uprawiać w ogródku. Jednak czasem cukinia robi się gorzka. Zwykle popełniamy kilka błędów, które z łatwością można wyeliminować.
Dlaczego cukinię warto hodować w swoim ogrodzie?
Cukinia jest łatwa w uprawie, nawet dla początkujących ogrodników. Cukinia preferuje dobrze nasłonecznione stanowiska i żyzną, przepuszczalną glebę. Jeśli zapewnimy jej odpowiednie warunki, szybko się rozwija i daje obfite plony. Jednak dlaczego czasem cukinia robi się gorzka?
Cukinia jest niskokalorycznym i zdrowym składnikiem diety. Jest bogata w błonnik, co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zawiera również wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, C i K, potas, magnez oraz niezbędne przeciwutleniacze. Jednak czasem cukinia staje się gorzka i nie nadaje się do jedzenia.
Jeśli zadbamy o odpowiednią uprawę cukinii, będziemy cieszyć się jej cudownym smakiem. Co możemy zrobić, żeby cukinia nie robiła się gorzka? Przestałam popełniać kilka prostych błędów i moja cukinia zawsze cudownie smakuje.
Marcin Mroczek wyjawił prawdę o domu w Grabinie. Posiadłość z „M jak Miłość" to fikcja? Ten chwast ma niezwykłe właściwości lecznicze. Zamiast wyplenić, zadbaj o swoje zdrowieDlaczego cukinia robi się gorzka?
Cukinia z natury była gorzka. Za nieprzyjemny dla nas smak odpowiada kukurbitacyna. Gorzka cukinia może nam wyrosnąć, jeśli stosujemy nieodpowiednie i niewyselekcjonowane nasiona.
Poza tym gorycz cukinii może pojawić się, kiedy przesadzimy z nawozem. Tak było w moim przypadku. Zbyt obfite nawożenie prowadzi do nieprzyjemnego smaku. Dlatego powinniśmy na to uważać.
Innym powodem może być także nieodpowiednia temperatura. Cukinia staje się gorzka, kiedy na zewnątrz robi się zbyt sucho, a roślina doznaje szoku. Znajdująca się w liściach kukurbitacyna trafia wtedy do cukinii, a nasze plony stają się gorzkie.
Co możemy zrobić z gorzkimi cukiniami?
Niestety z gorzką cukinią już nic się nie da zrobić. Nie jesteśmy w stanie poprawić jej smaku. Na dodatek kukurbitacyna znajdująca się w gorzkiej cukinii jest dla nas toksyczna i nie powinniśmy jeść warzyw, które ją zawierają.
Kukurbitacyna, którą zawiera gorzka cukinie, może prowadzić do bólu brzucha, a nawet biegunek i zatrucia pokarmowego. Dlatego warzywa, które zrobiły się gorzkie, powinniśmy od razu wyrzucić.