Jak zachować świeżość warzyw i owoców? 9 genialnych tricków, które załatwią sprawę
Owoce i warzywa są istotnym składnikiem naszej diety. Zawierają dużo witamin i mikroelementów, które wpływają zbawiennie na nasze zdrowie. Wiemy jednak, że przechowywanie świeżych produktów nie jest proste. Dlatego w trosce o twój portfel i twoje samopoczucie przygotowaliśmy kilka sposobów na to, by łatwo psujące się owoce i warzywa nie były więcej wymówką do ich niekupowania.
Owoce i warzywa to produkty, które niezbyt długo pozostają świeże. Bardzo szybko tracą swój pierwotny wygląd i w zaledwie kilka dni nie są zdatne do spożycia. Chyba że odpowiednio je zabezpieczymy. Znamy kilka tricków, które pomogą zachować świeżość owoców i warzyw na dłużej.
Jak zachować świeżość rukoli?
Aby zachować świeżość rukoli, należy:
- Najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu pod przykryciem.
- W przeciwieństwie do większości warzyw rukolę należy przepłukać, zanim umieścimy ją w lodówce lub innej chłodni.
- Do pojemnika, w którym trzymamy rukolę, wkładamy wilgotną szmatkę, bądź ręcznik papierowy, który stworzy odpowiedni mikroklimat. Pamiętaj, aby każdego dnia zwilżać ręcznik.
Jeżeli chodzi o innego rodzaju zieleninę:
- Z powodzeniem można ją zamrozić. Koperek, natkę pietruszki czy selera możesz umieścić w zamrażalce i w ten sposób zachowasz ich świeżość na dłużej.
- Świetnym sposobem jest umieszczenie poszatkowanych ziół w plastikowych pojemnikach na lód, w rezultacie mamy już po porcjowaną zieleninę, gotową do użycia.
- Zioła świetnie nadają się do suszenia. Ułóż umytą, poszatkowaną zieleninę w suchym miejscu, najlepiej na słońcu. Po kilku dniach masz gotowe przyprawy.
- Sklep wymyślił, jak uniknąć osób kupujących na zapas. Wystarczy jedna kartka
- Żona legendarnego muzyka przekazała tragicznie wieści. Zmarł wczoraj na koronawirusa
- Mężczyzna uratował psa rasy beagle przed uśpieniem. Pies podziękował mu w niezwykły sposób
Jak zachować świeżość pieczarek?
Aby zachować świeżość pieczarek, należy:
- Niezwłocznie umieścić je w lodówce lub innych chłodnym miejscu. Jest to uniwersalna zasada, którą powinniśmy stosować, aby nasze owoce i warzywa były świeże jak najdłużej.
- Przechowywać je w suchym miejscu, wilgoć sprawia, że pieczarki szybciej się psują i pokrywają pleśnią. Może pomóc ci w tym zwykły ręcznik papierowy, umieszczony w pojemniku, który będzie pochłaniał nadmiar wilgoci.
- Przechowywać je w pojemniku zamkniętym, najlepiej szklanym.
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to ważny element naszej diety. To właśnie z nich czerpiemy niedocenione bogactwo, jakim są witaminy i minerały. Odpowiednia dieta bogata w błonnik wspomoże trawienie i przyspieszy metabolizm. Beta-karoten zawarty w marchewce poprawi wygląd twojej cery, nadając jej blasku i ładnego kolorytu. A papryka jest niezastąpionym źródłem witaminy C, która zadba o Twoją odporność.
Dlatego zachęcamy do wzbogacenia swojego codziennego menu o kilka porcji warzyw i owoców. Błyskawicznie odczujecie korzystny wpływ na swój wygląd i samopoczucie.
ZOBACZ ZDJĘCIA: