Pasternak i pietruszka – czym się różnią?
Wszyscy doskonale znamy pietruszkę. To korzeniowe, selerowate warzywo od lat dodawane do tradycyjnego rosołu jest niemal składnikiem obowiązkowym w domowej kuchni. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że czasami zamiast niej zjadaliśmy pasternak? Wszystko dlatego, że w sklepach często jest sprzedawany jako pietruszka, choć nią nie jest. Dzieje się tak dlatego, że czasami sprzedawcy wykorzystują różnicę w cenie. Pasternak jest tańszy, a sprzedawany jest jako droższa pietruszka.
Pietruszka – cenne warzywo
undefinedPietruszki nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak warto zauważyć kilka cech charakterystycznych, które ją wyróżniają. Jadalny jest zarówno korzeń, jak i liście, czyli natka. Długi, zwężający się korzeń ma kremową, niemal białą barwę. Natomiast liście są ciemnozielone, pierzaste. Oba elementy warzywa mają niezwykle intensywny aromat. Korzeń doskonale sprawdza się w przeróżnych daniach, przede wszystkim doskonale aromatyzuje zupy.
Nadaje także charakterystycznego smaku sałatkom, czy purée. Natka pietruszki to bogactwo witaminy C oraz kwasu foliowego, dlatego wykorzystywana jest często to zdrowych koktajli owocowo-warzywnych, sałatek. Zasuszone i pokruszone liście, podobnie jak inne zioła, stosuje się jako bogatą w smaku przyprawę. Świeża natka ma jednak więcej smaku i jest bardziej intensywna.
Pasternak – czym się charakteryzuje?
Mimo że pasternak jest zdecydowanie mniej popularny niż pietruszka, często jest sprzedawany pod jej nazwą. Wynika to często z nieświadomości. Należy do tej samej rodziny roślin. Jednak warto wiedzieć, że nie jest identyczny. Był warzywem bardziej popularnym w dawnych czasach. Jedli go ludzie i zwierzęta gospodarskie. Później zapomniano o nim na wiele lat. Obecnie jest często mylony i błędnie stosowany w kuchni jako pietruszka.
Podobnie jak ona ma dużo składników odżywczych, w tym spore ilości błonnika. Ma duże i podłużne korzenie barwy kremowo-żółtawej. Jest bardziej zaokrąglony w górnej części. Jego górna część, z której wyrastają liście, jest lekko wklęsła i ma ciemną otoczkę. Zapach tego warzywa jest łagodniejszy niż w przypadku pietruszki, a smak jest o wiele słodszy i bardziej przypomina marchewkę. Ze względu na swoją słodycz pasternak jest czasami wykorzystywany do deserów. W sklepach nie spotkamy go z natką, ponieważ liści nie wykorzystuje się do jedzenia.
undefinedPasternak i pietruszka – czym się różnią?
Najłatwiej odróżnić te dwa warzywa w ogrodzie. Pasternak ma o wiele większe liście, dorasta też do większych rozmiarów niż pietruszka. Podstawową cechą, która je odróżnia, są właśnie liście. W pasternaku można zaobserwować, że są one okazalsze, szerokie, a na brzegach mają ząbki. Liście te są też twardsze niż u pietruszki. Ta natomiast ma delikatniej zbudowaną natkę, bardziej pierzastą, o drobniejszych listkach. Zapach jest również ostrzejszy.
W sklepach natomiast nie sprzedaje się pasternaku z liśćmi. Pasternak i pietruszka – czym się różnią? Na co zwrócić uwagę? Na budowę samego korzenia. Warto przy następnych zakupach przyjrzeć się uważniej, czy to, co kupujemy, rzeczywiście jest pietruszką.
Jej korzeń jest bardziej smukły i bardzo zwęża się ku dołowi. Korzeń pasternaku będzie mniej spiczasty. Ale przede wszystkim przyjrzeć należy się górnej części. Jeśli jest zaokrąglona ze wklęsłą, ciemną obwódką – jest to pasternak. Płaski i bardziej kanciaty kształt należy do pietruszki.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: