Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Posiej je w pierwszym tygodniu marca. Każdy zapalony ogrodnik Ci to powie
Aneta Wyszyńska
Aneta Wyszyńska 01.03.2023 14:37

Posiej je w pierwszym tygodniu marca. Każdy zapalony ogrodnik Ci to powie

Sadzenie w grządkach
canva/pepifoto, Getty Images Signature

Marzec właśnie się rozpoczął. Miesiąc ten jest bardzo dobry na sadzenie roślin w naszym ogrodzie. Dlatego w poniższym artykule opowiemy o rozsadach, które dają możliwość cieszenia się m.in. wcześniejszym zakwitaniem kwiatów, a dzięki temu nasz ogród zacznie cieszyć nas pięknymi widokami.

Co to jest rozsada i dlaczego się ją stosuje?

Rozsada to proces w uprawie roślin, który pozwala dużo wcześniej pozyskać młode sadzonki niektórych roślin, które następnie sadzimy, z zachowaniem odpowiedniego terminu, do miejsca docelowego w naszym ogrodzie. 

Wspomnieliśmy, że tylko niektóre rośliny wymagają skorzystania z rozsady. Dlaczego? Ponieważ potrzebują wysokich temperatur, a także mają zdecydowanie dłuższy okres wegetacji. Dzięki rozsadzie przyspieszymy proces wegetacji, a co za tym idzie, szybciej pozyskamy smaczne owoce i niektóre rośliny zaczną nieco szybciej kwitnąc.

Rozsady można zacząć w połowie lutego, ze zwróceniem uwagi na potrzeby danego gatunku rośliny. Można je przenosić do miejsca, w którym mają rosnąć, dopiero kiedy nie będzie już żadnych przymrozków, czyli nie wcześniej niż od drugiej połowy maja.

Sadzonki na tacy rozsadowej.png
Sadzonki na tacy rozsadowej. canva/Alfo Medeiros z Pexels
Najlepsze dni w 2023 roku na sianie ogórków. Zbiory będą niesłychane

Co potrzeba do rozsady?

Trzeba się do rozsady należycie przygotować. Do tego celu będą nam potrzebne niewielkie pojemniczki. Mogą to być: małe doniczki, skrzyneczki, plastikowe lub biodegradowalne wielodoniczki.

Następnie potrzebujemy przygotować nasionka oraz ziemię. Dobranie odpowiedniego podłoża jest kluczowym elementem rozsady, dlatego zwróćcie uwagę jakie macie aktualnie pod ręką. Najlepiej sprawdzi się mające w składzie próchnicę, z torfem albo piaskiem. Musi również posiadać dużo składników odżywczych, a pH powinno być zbliżone od objętego. 

Kolejnym etapem jest znalezienie odpowiedniego miejsca. Warto zapewnić kiełkującym roślinom ciepłe i nasłonecznione miejsce, którego temperatura wynosi od 18 stopni Celsjusza do 25 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest, aby młode roślinki miały dostęp do promieni słońca, inaczej będą wiotkie i nie tak silne, jak być powinny. Polecamy zastosować plastikową szklarnię, o której pisaliśmy w poprzednim artykule

Nie wolno także zapominać o podlewaniu. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby nie wypłukać nasionek. Nie moczymy również świeżo wyrośniętych listków i należy uważać, aby nie zostały poparzone przez słońce.

Przed zasadzeniem młodych sadzonek w docelowe miejsce, warto je hartować, czyli rzadziej podlewać, najlepiej robić to na 10 - 14 dni przed przesadzeniem. A jeśli pogoda sprzyja, wystawiamy sadzonki na zewnątrz na 2 - 3 noce.

Co sadzimy w marcu?

Warzywa:

  • Pomidory z odmiany wysokich oraz karłowatych - wysiewanie ich możemy zrobić już w połowie marca do kwietnia, a potem przesadzamy je do miejsca docelowego w połowie maja,
  • Sałata z gatunku kruchej i masłowej - muszą to by koniecznie odmiany wczesne, gdyż lepiej związują główki. Siew powinien znaleźć się na głębokości pół centymetra. Kiedy wypuszczą od 3 do 4 właściwych liści, musimy je pikować. Odpowiedni moment na tą czynność jest bardzo ważny, gdyż jeśli zrobimy ją za wcześnie lub za późno związane główki będą słabsze,
  • Nowozelandzka odmiana szpinaku - podobny w uprawie do ogórków, niewrażliwy na upały. Jeśli zamierzamy zasadzić go najpierw jako rozsada, warto zacząć wysiew już w marcu, a stamtąd, na przełomie kwietnia i maja przesadzić do ogródka.
  • Kapusta szparagowa zwana brokułem - musimy siać do rozsady od marca do maja, a do gruntu najlepiej siać od kwietnia do czerwca,
  • Cebula zwyczajna - najlepiej zasiewać do rozsady albo do inspektu w marcu, aby między kwietniem a majem trafiła do miejsca docelowego,
  • Papryka słodka i ostra - pierwszą wysadzamy od lutego do końca marca, drugą od stycznia do końca lutego,
  • Kalafior odmiana wczesna - najlepiej zasiewać do inspektu w okresie od 15 lutego do 5 marca,
  • Por - wysadzamy w marcu, więc do grządek trafi najpóźniej w maju,
  • Bakłażany - sadzone przez cały marzec, sugerujemy używać do nich doniczek. W maju przesadzamy do stałego miejsca,
  • Odmiana kapusty zwana kalarepą - warto posiać ją do końca marca. Przenosimy do miejsca docelowego na koniec kwietnia.

Kwiaty:

  • Lobella, 
  • Goździki,
  • Smagliczka,
  • Aksamitki,
  • Żeniszek
  • Szałwia
  • Niektóre gatunki skalniakowe

Siejemy je w inspekcie na przełomie lutego i końca marca.

Zioła:

  • Bazylię,
  • Kolendrę,
  • Pietruszkę,
  • Szczypiorek

Z nasion możemy uprawiać zioła przez cały rok. Ich przygotowywanie można zacząć już w marcu, ale zdarzają się sytuacje, że możemy przesunąć ten termin o miesiąc, do kwietnia. Trzeba jednak uważać, aby nie wysiać za wcześnie kolendry, gdyż roślinka ta szybko się starzeje i jej listki zaczną wcześniej ustępować owocom.

Młoda Sadzonka.png
canva/JuliaDementeva
Tagi: Ogrodnictwo
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10