Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Rozpoznajesz roślinę ze zdjęcia? To nie porzeczki! Nasze babcie robiły z niej cenne mikstury
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 24.12.2023 12:29

Rozpoznajesz roślinę ze zdjęcia? To nie porzeczki! Nasze babcie robiły z niej cenne mikstury

Rozpoznajesz roślinę ze zdjęcia? To nie porzeczki! Nasze babcie robiły z niej cenne mikstury
Wikipedia / Anonymous

Owoce tej rośliny są naprawdę niezwykłe. Przepis na uzdrawiający syrop z kaliny koralowej znały nasze babcie i stosowały go jesienią oraz zimą na wzmocnienie odporności. Czy znasz tę roślinę?

Ta niezwykła roślina jest znana ze swoich zdrowotnych właściwości. Jej owoców nie znajdziemy jednak w sklepach, musimy sami się po nie wybrać. Obiecujemy, że warto, syrop z kaliny koralowej to bomba witaminowa.

Niezwykłe właściwości kaliny koralowej

Wiele osób myli tę roślinę z jarzębiną. Jednak latem, z łatwością ją rozpoznamy. Ma liście, które z wyglądu odrobinę przypominają te porzeczki, jednak wyróżnia się czymś innym. Zanim wypuści czerwone owoce, możemy zobaczyć bujne białe kwiaty.

Owoce kaliny koralowej rozpoznamy z daleka. Na drzewach widoczne są również zimą. Czerwone i zwisające z gałązek owoce mają mnóstwo składników odżywczych. Zawierają ogromną ilość witaminy C i przeciwutleniaczy.

Kalina koralowa sprawdzi się dobrze do przygotowywania przetworów. Możemy zrobić z niej syrop, który na pewno pamiętają nasze bacie. Jak go przygotować? To naprawdę proste, jeśli uda nam się zebrać odpowiednią ilość owoców.

Rozpoznajesz roślinę ze zdjęcia? To nie porzeczki! Nasze babcie robiły z niej cenne mikstury
Canva / aga7ta, Getty Images

Syrop z kaliny koralowej

Syrop z owoców kaliny koralowej będzie doskonałym dodatkiem do zimowych herbatek. Ma mnóstwo składników odżywczych, które sprawią, że jesienią i zimą wzmocnimy odporność.

Kaliny koralowej nie znajdziemy w sklepach, dlatego musimy sami pozbierać owoce. Bez trudu znajdziemy je w lasach i parkach. Jednak ile dokładnie będziemy potrzebować? Do przygotowania syropu będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 kg owoców kaliny koralowej,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego lub miodu,
  • 3 łyżki suszonej skórki pomarańczy,
  • ½ szklanki wody.

Jak zrobić syrop z kaliny koralowej?

Owoce kaliny koralowej myjemy i wrzucamy do garnka razem ze skórką z pomarańczy. Zalewamy wodą i dusimy przez około 15-20 min co jakiś czas mieszając. Owoce mają się otworzyć, ale nie mogą się przypalić.

Po tym czasie przecieramy owoce przez sito, a następnie oddzielamy skórki i pestki od miąższu. Miąższ z powrotem ląduje w rondelku. Dodajemy do niego cukier lub miód i czekamy, aż się rozpuści.

W tym czasie możemy przygotować słoiczki. Należy je umyć i wyparzyć. Gotowy syrop przelewamy do słoiczków i przez resztę zimy możemy cieszyć się zdrowymi owocami kaliny koralowej.

Rozpoznajesz roślinę ze zdjęcia? To nie porzeczki! Nasze babcie robiły z niej cenne mikstury
Canva / Semenvlgor, Getty Images

Zobacz także:

Wybór Redakcji
Choinka
Te bombki z PRL-u zdobiły choinki, dziś są warte fortunę. Takich skarbów poszukują kolekcjonerzy