Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Smaczniejsza niż dorsz i bogata w witaminy. Niskokaloryczna alternatywa dla popularnych ryb
Karina Sulich
Karina Sulich 22.02.2020 21:00

Smaczniejsza niż dorsz i bogata w witaminy. Niskokaloryczna alternatywa dla popularnych ryb

ryba
screen z filmiku YouTube
Ryba bogata w witaminy i kwasy omega 3, to kluczowy składnik zdrowej diety. Łosoś czy pstrąg to ulubione dania większości osób, jednak warto czasem spróbować czegoś nowego. Znasz już łupacza? Ta ryba jest smaczniejsza od dorsza i prawie nie ma kalorii!
Kluczem zdrowej diety jest zróżnicowany, bogaty we wszelkie wartości odżywcze jadłospis, w którym niezwykle często powinna pojawiać się ryba. Jej mięso to źródło białka, minerałów i witamin. Jeżeli jednak przejadł nam się dorsz, halibut czy łosoś warto sięgnąć po łupacza. Jak przyrządzić tę smaczną i dietetyczną rybę?

Dietetyczna ryba

Dietetyczna ryba, jaka jest łupacz, choć nie jest zbyt popularna w Polsce, poza granicami naszego kraju ma wielu fanów. Nic dziwnego. Ta pyszna lekkostrawna ryba o niezwykle delikatnym i kruchym mięsie, to zaledwie 80 kalorii w 100 gramach.

Łupacza możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Co więcej, występuje w Oceanie Atlantyckim oraz Bałtyku, a więc łatwo możemy dostać ją w Polsce. Łupacz występuje również pod nazwą plamiak lub wątłusz srebrzysty, jeżeli więc dostrzeżesz go na targu lub w sklepie, koniecznie po niego sięgnij i przyrządź popisowe danie w swojej kuchni!

  1. Uczennica zgubiła torebkę. Minęły 62 lata i stało się najbardziej niewiarygodne
  2. Siostra Anny Przybylskiej ujawniła jak wygląda jej grób. Łzy same płyną do oczu
  3. Niezwykły gest w „Sprawie dla Reportera”. Odcinek programu Elżbiety Jaworowicz wywołuje łzy wzruszenia

Potrawy z łupacza

Potrawy z łupacza są niezwykle znane na całym świecie, a w wielu krajach ta ryba to główny składnik regionalnych dań.

Łupacza przed obróbką warto skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu mięso ryby będzie jędrniejsze, a także pozbawione morskiego zapachu. Filety łupacza nie mają ości i często wykorzystywane są do przyrządzania niskokalorycznych potraw. Ryba ta może być gotowana, grillowana, pieczona lub wędzona. Zazwyczaj doprawiamy ją koperkiem, tymiankiem czy bazylią. Nie można również zapomnieć o soku z cytryny. Jeżeli jesteśmy zwolennikami ostrzejszych dań, warto dodać do niej goździki lub ostrą paprykę.

Ryba bogata w witaminy i kwasy omega 3, to kluczowy składnik zdrowej diety. Łosoś czy pstrąg to ulubione dania większości osób, jednak warto czasem spróbować czegoś nowego. Znasz już łupacza? Ta ryba jest smaczniejsza od dorsza i prawie nie ma kalorii!
Kluczem zdrowej diety jest zróżnicowany, bogaty we wszelkie wartości odżywcze jadłospis, w którym niezwykle często powinna pojawiać się ryba. Jej mięso to źródło białka, minerałów i witamin. Jeżeli jednak przejadł nam się dorsz, halibut czy łosoś warto sięgnąć po łupacza. Jak przyrządzić tę smaczną i dietetyczną rybę?

Dietetyczna ryba

Łupacza możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Co więcej, występuje w Oceanie Atlantyckim oraz Bałtyku, a więc łatwo możemy dostać ją w Polsce. Łupacz występuje również pod nazwą plamiak lub wątłusz srebrzysty, jeżeli więc dostrzeżesz go na targu lub w sklepie, koniecznie po niego sięgnij i przyrządź popisowe danie w swojej kuchni!

  1. Uczennica zgubiła torebkę. Minęły 62 lata i stało się najbardziej niewiarygodne
  2. Siostra Anny Przybylskiej ujawniła jak wygląda jej grób. Łzy same płyną do oczu
  3. Niezwykły gest w „Sprawie dla Reportera”. Odcinek programu Elżbiety Jaworowicz wywołuje łzy wzruszenia

Potrawy z łupacza

Potrawy z łupacza są niezwykle znane na całym świecie, a w wielu krajach ta ryba to główny składnik regionalnych dań.

Łupacza przed obróbką warto skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu mięso ryby będzie jędrniejsze, a także pozbawione morskiego zapachu. Filety łupacza nie mają ości i często wykorzystywane są do przyrządzania niskokalorycznych potraw. Ryba ta może być gotowana, grillowana, pieczona lub wędzona. Zazwyczaj doprawiamy ją koperkiem, tymiankiem czy bazylią. Nie można również zapomnieć o soku z cytryny. Jeżeli jesteśmy zwolennikami ostrzejszych dań, warto dodać do niej goździki lub ostrą paprykę.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

ryba

Łupacza możemy przyrządzać według własnego gustu – smażyć, gotować lub piec.

ryba

Ta ryba to częsta alternatywa dla dorsza w popularnym daniu fish and chips.

ryba

Plamiak sprawdzi się idealnie również do przygotowania zupy rybnej.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Przez dwa lata był leczony antybiotykami na boreliozę. Przyczyna objawów okazała się zupełnie inna
  2. Straszne odkrycie celników. Przecierali oczy, nie mogli uwierzyć w zawartość paczki
  3. Żona Zenka Martyniuka nie tak wyobrażała sobie sławę. Zdradziła, jak to jest mieć sławnego męża
  4. Podczas spaceru natknęli się na dziwny kamień. Kiedy poznali jego wartość, nie mogli dojść do siebie
  5. 17-latek wziął ślub z 51-latką. Po 18 latach zrobiono im zdjęcie, widok powala
  6. W McDonald’s doszło do horrendum. Rodzice nie będą już tak chętnie brać tam dzieci?

źródło: kuchnia.wp.pl