DomekIOgrodek.pl Porady domowe Nie kupuj do domu gotowej rzeżuchy. Lepiej zasadzić samodzielnie
Wikimedia Commons/MOs810 (CC0 Domena publiczna)

Nie kupuj do domu gotowej rzeżuchy. Lepiej zasadzić samodzielnie

21 marca 2021
Autor tekstu: Marta Idzikowska

Rzeżucha chyba od zawsze kojarzy nam się z nastaniem wiosny. Gdy mrozy odpuszczają, wielu z nas zaczyna hodować ją na parapecie, dzięki czemu możemy cieszyć się pyszną i wartościową zieleniną na naszych kanapkach.

Teraz gdy wielkimi krokami nadchodzi Wielkanoc, tym bardziej powinniśmy zadbać o obecność tych kiełków na świątecznym stole. Nie ulegaj jednak gotowym produktom ze sklepu - poniżej wyjaśniamy dlaczego.

Gotowa rzeżucha kupiona w sklepie może być niebezpieczna

Wielu z nas chcąc jak najszybciej dodać rzeżuchę do swoich ulubionych dań, wybiera gotową i niewinnie wyglądającą paczkę ze sklepu. Często jednak nie wiemy, że taki produkt może być bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia !

Chodzi tutaj głównie o sposób uprawy kiełków - nie znamy warunków, w jakich rosły. W ich hodowli stosuje się często specjalne chemiczne preparaty , które mają chronić przed pleśnią, jednak bywają one zawodne - ten proces i tak zachodzi.

Winne są plastikowe opakowania , w których umieszcza się rzeżuchę - bardzo łatwo zbierają one wilgoć, co powoduje, że kiełki się psują . Niestety istnieje też możliwość spożycia kiełków, które w procesie produkcji zostały skażone bakteriami e. Coli czy Salmonellą .

Dodatkowo zielenina często hodowana jest bez dostępu do światła, co powoduje, że ma znacznie mniej składników odżywczych i jej wpływ na nasze zdrowie nie jest już tak zbawienny . Poza tym cena jest duża wyższa niż koszt nasionek.

Rzeżucha najlepiej smakuje wyhodowana samodzielnie

Domowa uprawa tych kiełków jest banalnie prosta, dlatego warto zacząć jak najszybciej! Najpierw kup nasiona w supermarkecie czy sklepie ogrodniczym - wybierz te w papierowych opakowaniach, mają większą siłę kiełkowania .

Następnie wybierz odpowiedni pojemnik. Najlepiej, gdy będzie płaski i niezbyt głęboki . Wyłóż go watą czy ligniną i zadbaj o to, aby podłoże było lekko wilgotne - nie dopuść do tego, aby woda stała w naczyniu.

Teraz wysiej nasiona. Najlepiej zrobić to dość gęsto, ale tak, żeby na siebie nie nachodziły - utrudni to kiełkowanie. Potem spryskaj je wodą, co sprawi, że nie będą się przemieszczać. Całość ustaw w ciepłym i jasnym miejscu i podlewaj codziennie . Gdy rzeżucha osiągnie 4-5 cm , możesz ją spokojnie spożyć.

Jeśli zależy ci na uprawie różnych rodzajów kiełków, genialnym rozwiązaniem będzie specjalna minidoniczka przeznaczona do uprawy m.in. rzeżuchy. W ofercie Lidla możesz dostać zestaw 3 doniczek wysokiej jakości, w której kiełki urosną błyskawicznie i będą przepyszne! Kup w bardzo niskiej cenie [ TUTAJ ].

Źródło: haps.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Marta Idzikowska

Wydawczyni portalu Dom i ogródek. Absolwentka architektury wnętrz i kulturoznawstwa. Prywatnie miłośniczka śpiewu, psychologii i kultury queerowej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy