Nie kupuj do domu gotowej rzeżuchy. Lepiej zasadzić samodzielnie
Rzeżucha chyba od zawsze kojarzy nam się z nastaniem wiosny. Gdy mrozy odpuszczają, wielu z nas zaczyna hodować ją na parapecie, dzięki czemu możemy cieszyć się pyszną i wartościową zieleniną na naszych kanapkach.
Teraz gdy wielkimi krokami nadchodzi Wielkanoc, tym bardziej powinniśmy zadbać o obecność tych kiełków na świątecznym stole. Nie ulegaj jednak gotowym produktom ze sklepu - poniżej wyjaśniamy dlaczego.
Gotowa rzeżucha kupiona w sklepie może być niebezpieczna
Wielu z nas chcąc jak najszybciej dodać rzeżuchę do swoich ulubionych dań, wybiera gotową i niewinnie wyglądającą paczkę ze sklepu. Często jednak nie wiemy, że taki produkt może być bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia !
Chodzi tutaj głównie o sposób uprawy kiełków - nie znamy warunków, w jakich rosły. W ich hodowli stosuje się często specjalne chemiczne preparaty , które mają chronić przed pleśnią, jednak bywają one zawodne - ten proces i tak zachodzi.
Winne są plastikowe opakowania , w których umieszcza się rzeżuchę - bardzo łatwo zbierają one wilgoć, co powoduje, że kiełki się psują . Niestety istnieje też możliwość spożycia kiełków, które w procesie produkcji zostały skażone bakteriami e. Coli czy Salmonellą .
Dodatkowo zielenina często hodowana jest bez dostępu do światła, co powoduje, że ma znacznie mniej składników odżywczych i jej wpływ na nasze zdrowie nie jest już tak zbawienny . Poza tym cena jest duża wyższa niż koszt nasionek.
Rzeżucha najlepiej smakuje wyhodowana samodzielnie
Domowa uprawa tych kiełków jest banalnie prosta, dlatego warto zacząć jak najszybciej! Najpierw kup nasiona w supermarkecie czy sklepie ogrodniczym - wybierz te w papierowych opakowaniach, mają większą siłę kiełkowania .
Następnie wybierz odpowiedni pojemnik. Najlepiej, gdy będzie płaski i niezbyt głęboki . Wyłóż go watą czy ligniną i zadbaj o to, aby podłoże było lekko wilgotne - nie dopuść do tego, aby woda stała w naczyniu.
Teraz wysiej nasiona. Najlepiej zrobić to dość gęsto, ale tak, żeby na siebie nie nachodziły - utrudni to kiełkowanie. Potem spryskaj je wodą, co sprawi, że nie będą się przemieszczać. Całość ustaw w ciepłym i jasnym miejscu i podlewaj codziennie . Gdy rzeżucha osiągnie 4-5 cm , możesz ją spokojnie spożyć.
Jeśli zależy ci na uprawie różnych rodzajów kiełków, genialnym rozwiązaniem będzie specjalna minidoniczka przeznaczona do uprawy m.in. rzeżuchy. W ofercie Lidla możesz dostać zestaw 3 doniczek wysokiej jakości, w której kiełki urosną błyskawicznie i będą przepyszne! Kup w bardzo niskiej cenie [ TUTAJ ].
Źródło: haps.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:
-
Genialny trik ze skórką od banana. Cudownie działanie na rośliny
-
„Nasz nowy dom”: Takiego grzyba na ścianie Katarzyna Dowbor jeszcze nie widziała
-
Jak pozbyć się zapachu papierosów z domu? Zaskakujące rozwiązanie