Sernik czarno-biały siostry Anieli. Zakonnica zdradziła tajemnicę, jej słowa zmieniają wszystko
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jak się okazało, większość z nich upodobała sobie ten jeden, szczególny, z przepisu siostry Anieli. Zakonnica postanowiła zdradzić tajemnicę swojego pysznego wypieku. To, co powiedziała, zmieniło wszystko!
Czarno-biały sernik siostry Anieli to król wśród ciast. Zakonnica ma niezwykły talent kulinarny, którym chętnie dzieli się z innymi. Uwielbia karmić ludzi i gotowała dla samego Jana Pawła II, kiedy ten był jeszcze kardynałem. Siostra Aniela wydała masę książek kucharskich, prowadziła własny program kulinarny, a nawet udzielała kursów gotowania! Jak sama twierdzi, jej talent to dar od Boga. Okazuje się, że jej wyśmienity sernik może powtórzyć każdy z nas – wystarczy dodać do przepisu jeden, tajemniczy składnik, który ostatnio zakonnica zdradziła w rozmowie z reporterką TVN. Co to takiego?
Jak zrobić sernik?
Sernik zrobimy bardzo łatwo. Siostra Aniela w swoim przepisie zadbała o to, by każdy z nas mógł odtworzyć jej czarno-białe popisowe, deserowe ciasto.
Przepis na sernik siostry Anieli
Przepis na sernik siostry Anieli jest prostszy, niż moglibyśmy się spodziewać. Aby upiec jej popularny przysmak, cały proces musimy podzielić na dwie tury. Najpierw musimy zrobić ciasto, następnie masę serową. Czego będziemy potrzebować?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dekagramów masła
- 3 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
- 1,5 kilograma sera białego
- szklanka cukru
- 7 żółtek (białka ubić)
- 20 dekagramów masła
- olejek cytrynowy i olejek pomarańczowy
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- bakalie według uznania
Jeżeli mamy naszykowane już wszystkie składniki, pora wziąć się za przygotowanie masy i ciasta, z których powstanie nasz nieziemsko smaczny sernik.
Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami, a do powstałej masy dodajemy zmielony ser. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy olejki oraz budynie. Następnie ubijamy piankę z białek, dodajemy do naszych utartych składników i delikatnie mieszamy. Voila. Masa serowa gotowa. Pora więc przejść do ciasta!
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich układamy na posmarowaną masłem tortownicę i wykładamy na nią przygotowaną wcześniej masę serową. Na wierzch kładziemy drugą część ciasta.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i pieczemy przez godzinę. Jednak aby nasz sernik był tak samo pyszny, jak sernik siostry Anieli, potrzebujemy dodać do niego jeszcze jeden tajemniczy składnik!
- Blanka Lipińska w młodości. Jak wyglądała autorka „365 dni” przed operacjami? Duże zaskoczenie
- Ojciec wszedł do pokoju 13-latki. Gdy otworzył szafę, zamarł. Ujrzał najgorsze
Tajemnica sernika siostry Anieli
Tajemnica sernika siostry Anieli tkwi w jednym szczególe. Zakonnica postanowiła zdradzić go w rozmowie z dziennikarką TVN. Jej słowa zmieniły wszystko!
– Sernik uda się wtedy, kiedy włożymy w niego całe swoje serce. Miłość sprawia, że wszystko się udaje — wyznała zakonnica.
Poruszająca, ale i niezwykle prosta wypowiedź siostry to sama, życiowa prawda, która odnosi się nie tylko do pieczenia czy gotowania. Pamiętajmy, że jeżeli coś płynie prosto z naszych serc, zawsze zostanie docenione!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Pieczenie nie jest najprostsze, ale zdaniem siostry Anieli, jeżeli włożymy w to nasze serce, każde ciasto nam się uda.
Składniki na sernik siostry Anieli dostaniemy w każdym sklepie.
Pyszne deserowe ciasto może zrobić każdy z nas.
ZOBACZ TEŻ:
- Krystyna Loska miała zajmować się czymś zupełnie innym. Los całkowicie pokrzyżował jej plany
- Mężczyzna z przyszłości? Marka Gucci pokazała, jak powinien wyglądać obecnie facet
- Krojenie cebuli za każdym razem doprowadza cię do płaczu? 8 wskazówek, jak uniknąć łez przy gotowaniu
źródło: dziendobry.tvn.pl