Sposoby na mrożenie produktów spożywczych
Mrożenie umożliwia nam przechowywanie żywności zdecydowanie dłużej, niż byłoby to możliwe bez użycia tej technologii. Dzięki temu procesowi jedzenie może zachować swoją świetność na bardzo długi czas. Trzeba jednak wiedzieć, jak robić to w najskuteczniejszy sposób i czego unikać, aby wszystko poszło zgodnie z planem, a pokarmy były zdatne do jedzenia.
Co możemy mrozić i w jaki sposób?
Mamy możliwość zamrożenia niemalże wszystkiego. Warzywa, produkty, ciasta bądź nawet jajka.
Musimy jednak pamiętać, że dary od kur, należy poddawać mrożeniu dopiero po zdjęciu skorupki, a najlepiej wbić je do pojemników na kostki lodu. Dzięki temu przetrwają w świeżości dłużej, niż jakby to miało miejsce w przypadku lodówki.
Aby z głową wykorzystać przestrzeń wewnątrz zamrażarki, należy umiejętnie ułożyć produkty, aby zmieściło się ich jak najwięcej. Czasem warto wyciągnąć żywność z oryginalnych opakowań i przełożyć do toreb lub mniejszych pojemników.
Na to trzeba uważać bezwarunkowo, gdy mrozimy żywność
Należy pamiętać, że mrożenie może nie sprzyjać produktom z zawartością dużej ilości wody. Wśród nich znajduje się sałata, ogórki, papryka czy czosnek. Te smakołyki po tak drastycznym schłodzeniu, mogą być nieapetyczne.
Nie należy mrozić także ziół, ale jest na to inny, bardzo dobry sposób. Można zalać je olejem i w ten sposób otrzymamy aromatyczne, ziołowe kostki do dań.
A co najważniejsze i jednocześnie niebezpieczne - nie wolno mrozić produktów, które już raz zostały rozmrożone. Może mieć to tragiczne skutki związane z rozwojem bakterii.
Źródło: dom.wp.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek: