DomekIOgrodek.pl
Szarłaty

Pixabay/4665562

Szarłaty – charakterystyka rośliny, uprawa i pielęgnacja

9 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Szarłat, znany również jako amarantus, jest ciekawą rośliną, która ma wiele pożytecznych
właściwości. Jego kwiaty są niezwykle ozdobne i pięknie prezentują się w każdym ogrodzie.
Chociaż naturalnie występuje w cieplejszym klimacie, to z powodzeniem można go uprawiać w domowych warunkach. Dowiedz się więcej na temat tej rośliny i jak właściwie ją pielęgnować
.


Szarłaty – cechy charakterystyczne i popularne odmiany


Szarłat, czyli amarantus, pochodzi najprawdopodobniej z Ameryki Środkowej i Ameryki
Północnej. Można go również spotkać na terenie Azji, Afryki oraz Europy. Roślina osiąga
maksymalną wysokość około 3 metrów, a jej nazwa pochodzi od intensywnej, szkarłatnej
barwy kwiatostanów. Okres kwitnienia trwa od lipca do września. Roślina ma liczne
odmiany, ponad 60 gatunków. Do najchętniej uprawianych w Polsce należy m. in:
„Szarłat trójbarwny” – roślina jednoroczna, osiąga około 60 cm wysokości, ma drobne i
zielonkawe kwiaty, krzewiasty pokrój i niezwykle dekoracyjne liście. Są ostro zakończone, o
owalnym lub eliptycznym kształcie, oraz przybierają różne barwy. Mogą mieć zielony, żółty,
pomarańczowy, czerwony bądź brązowy kolor, a na jednym liściu mogą być nawet trzy
barwy. Okres kwitnienia trwa od lipca do sierpnia.


„Szarłat wiechowaty” – dorasta do wysokości około 1,5 metra, pędy są wzniesione ku górze
i silnie rozgałęzione, często przybierają czerwoną barwę. Ma obfite kwiatostany w kształcie
kłosów, z drobnymi i ciemno czerwonymi kwiatami. Okres kwitnienia również trwa od lipca
do września.


„Szarłat zwisły” – jego wysokość wynosi od około 60 do maksymalnie 200 cm, pędy są
rozgałęzione, pełne dużych, szerokich i lancetowatych liści, które są osadzone na długich
ogonkach na łodydze. Kwiaty ma drobne, ale zebrane w gęste kwiatostany, które mają kształt
kłosów. Ich kolor jest niezwykle intensywny, zazwyczaj ciemno czerwony, ale występują też
odmiany o purpurowych lub biało zielonych kwiatach. Okres kwitnienia trwa od lipca do
września, a jego owocem jest okrągła torebeczka, osiągająca długość około 1,5-2,5 mm. W
środku znajduje się nasionko, o brązowym lub kremowo białym kolorze.


Szarłaty – uprawa i pielęgnacja


Roślina bardzo lubi ciepło, dlatego najlepiej posadzić ją w nasłoneczniony i osłoniętym od
wiatru miejscu. Nie lubi minusowych temperatur, więc na okres zimowy należy ją
odpowiednio zabezpieczyć. Szarłat trójbarwny najlepiej czuje się w żyznym, próchniczym i
przepuszczalnym podłożu. Natomiast odmianę zwisłą i wiechowatą sadzimy w lekkiej,
przepuszczalnej i mniej żyznej glebie. Rośliny należy regularnie nawadniać, a szczególnie
egzemplarze rosnące w donicach i innych pojemnikach. Jednak nie lubią zbyt dużej ilości
wody, za to dobrze reagują na zraszanie. Jeżeli wody jest za dużo, to istnieje ryzyko
pojawienia się zgnilizny. Poza tym są dość odporne na inne choroby i szkodniki. Nawożenie
stosujemy zazwyczaj tylko przy uprawie amarantusa trójbarwnego. Wierzchołki rośliny
można skracać, ponieważ pobudza to ich krzewienie. Inną, ważną czynnością jest również
odchwaszczanie, które wykonujemy regularnie, szczególnie w pierwszych latach uprawy.


Szarłaty – wartości odżywcze i zastosowanie


Nasiona szarłatu mają wiele wartości odżywczych. Są bogatym źródłem błonnika, a żelaza
mają więcej niż liście szpinaku. Są też lekkostrawne. W ich składzie znajdziemy również

witaminy B i E, wapń, magnez, potas oraz fosfor. Posiadają liczne aminokwasy i są źródłem
nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu oraz zmniejszają
ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Zawierają antyoksydanty, w tym skwalen,
który opóźnia procesy starzenia się organizmu. Oczyszczają przewód pokarmowy oraz
poprawiają perystaltykę jelit. Z nasion wytwarza się mąkę oraz kaszę. Dzięki temu, że nie
mają glutenu, produkty mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Również
liście rośliny są jadalne i bardzo zdrowe. Zawierają dużą dawkę żelaza oraz witaminy C.
Zarówno nasiona jak i liście znalazły zastosowanie w gastronomii, i są wykorzystywane jako
składnik różnych dań.

Podobne artykuły

"Zgłoś remont"

Ogród

"Zgłoś remont". Uczestniczka przeraziła Krzysztofa Mirucia

Czytaj więcej >
Rośliny doniczkowe

Ogród

Pielęgnacja roślin doniczkowych - najczęstsze błędy

Czytaj więcej >
Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?

Ogród

Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?

Czytaj więcej >
Fikus

Ogród

Figowiec w domu – jak uprawiać go w doniczce?

Czytaj więcej >

Ogród

Pomarańcze w doniczkach – charakterystyka, uprawa i pielęgnacja

Czytaj więcej >

Ogród

Palma kokosowa – uprawa i pielęgnacja niezwykłego drzewka

Czytaj więcej >