DomekIOgrodek.pl Porady domowe Szybkim ruchem wytępisz wszystkie larwy moli. Kuchnia będzie od nich wolna
Canva/Taborsk, Getty Images

Szybkim ruchem wytępisz wszystkie larwy moli. Kuchnia będzie od nich wolna

27 lipca 2023
Autor tekstu: Kamil Świętek

Mole spożywcze potrafią uprzykrzyć życie. Ich obecność w kuchni nie oznacza niczego dobrego i prowadzi do zniszczenia wielu produktów spożywczych. Zobaczcie, jak prosto można się ich pozbyć dzięki temu prostemu patentowi. Mole spożywcze nie mają z nim szans.

Mole spożywcze w kuchni

Skąd w zasadzie biorą się mole spożywcze w kuchni? O dziwo nie pojawiają się ona same. Najprawdopodobniej miałeś ogromnego pecha i przyniosłeś je do swojego mieszkania. Niestety te często leżakują w produktach spożywczych.

Larwy moli mogą rozwijać się w: mące, cukrze, orzechach, makaronach, czy herbacie. Trudno całkowicie się przed nimi zabezpieczyć. Jeśli nie odkryjemy ich zawczasu, te szybko opanują naszą kuchnię.

Zobaczcie, jak w prosty sposób można poradzić sobie z tymi insektami. Przy odpowiednio szybkiej reakcji mole spożywcze nie mają szans.

Mole spożywcze – jak im zapobiec?

Aby zwalczyć mole spożywcze, należy działać szybko, a najlepiej prewencyjnie. W tym celu można użyć na przykład liści laurowych. Te jak się okazuje, wystarczy wsadzić do pojemników z suchymi produktami. Dzięki temu bez zmiany smaku produktów zwalczymy mole spożywcze.

Do tego samego celu możemy wykorzystać ziele angielskie, jałowiec czy goździki. Pomocny może być również kminek, aczkolwiek aromatyczne przyprawy lepiej włożyć do szafki, a nie bezpośrednio do produktów spożywczych, gdyż mogą one zmieniać ich smak.

Najlepszym rozwiązaniem, jeśli tylko zauważysz mole spożywcze w produktach, będzie ich wyrzucenie. Jeśli znajdują się one w szafce z mąką z pewnością przeszły już do innych produktów. Z tego względu lepiej prewencyjnie je wyrzucić.

Mole spożywcze.png
Canva/MachineHeadz, Getty Images Signature

Mole spożywcze – jak z nimi walczyć?

Mole spożywcze można również zabić. Wystarczy po zakupie makaronu, czy ryżu, przesypać go do szklanych pojemników, a te włożyć na kilka dni do zamrażarki. Tym sposobem, będziemy mieli pewność, że zabiliśmy larwy moli w jedzeniu.

Drodzy Czytelnicy, czy macie inne sposoby na mole spożywcze? Jeśli tak, to koniecznie podzielcie się nimi z nami w komentarzach. Zwalczajmy tę zarazę najszybciej jak to możliwe, aby nie opanowała innych pomieszczeń w naszych domach.

Na południu Polski zalało piwnice i klatki schodowe. "Rzeki płyną ulicami"
Czy to koniec Pepco w Polsce? Właściciel sieci bankrutuje, porażające wieści
Obserwuj nas w
autor
Kamil Świętek

Redaktor portalu Domek i Ogródek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy