Dynie olbrzymie cieszą się niemałą popularnością. Nie brakuje hodowców, którzy poświęcają wiele energii na wyhodowanie absolutnej rekordzistki. Marzeniem każdego z nich jest warzywo, które przekroczy tonę.W tym roku padł absolutny rekord Polski. Dynia, która została zgłoszona do konkursu miała ponad 900 kg. Hodowca i wszyscy uczestnicy nie kryli emocji. W Ogrodzie Botanicznym PAN było wczoraj naprawdę gorąco.
Jesień to idealna pora na przygotowanie przepysznych potraw z dyni. Gotujemy zupy kremy, pieczemy, marynujemy, a nawet dodajemy do ciast i deserów. Dynia jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.Niestety może okazać się również niezwykle toksyczna, a jej spożycie będzie miało tragiczne skutki. Taką dynię rozpoznasz je po jednym szczególe, który z pewnością Ci nie umknie.
Zaczyna się sezon na dnie, a pierwsze warzywa pojawiają się w sklepach. Dynia zwyczajna skradła serca wielu z nas. Jednak czy to najlepszy gatunek? Jest jeden rodzaj tego warzywa, który bardziej się opłaca.Przed zakupem ciężko określić, która dynia będzie najlepsza. Nie możemy zerknąć do jej wnętrza. Musimy bazować na tym, jak wygląda skórka. Niżej zdradzam więcej.
Zupa z dyni z orientalną nutką idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek na chłodne, jesienne wieczory. Poza tym dynia jest naładowana witaminami i innymi wartościami odżywczymi. Warto jeść dynię — w okresie jesiennym można znaleźć ją wszędzie i jest dość tania. Można z niej zrobić nie tylko zupę-krem, ale również sosy do makaronów, ciasta oraz smarowidła do kanapek.