Przenigdy nie jedz takiej dyni. Jest silnie toksyczna
Jesień to idealna pora na przygotowanie przepysznych potraw z dyni. Gotujemy zupy kremy, pieczemy, marynujemy, a nawet dodajemy do ciast i deserów. Dynia jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.
Niestety może okazać się również niezwykle toksyczna, a jej spożycie będzie miało tragiczne skutki. Taką dynię rozpoznasz je po jednym szczególe, który z pewnością Ci nie umknie.
Nie wszystkie dynie są zdrowe
Dynia jest źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, a także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Dynia zawiera także cynk, potas, wapń oraz błonnik, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jest nie tylko niskokaloryczna, ale przyczynia się również do ogólnego poprawienia stanu zdrowia. Wzmacnia między innymi odporność, kości, pamięć, serce. Sezon na dynię przypada właśnie teraz, dlatego też powinniśmy jeść ją jak najczęściej.
Niestety nie każda dynia jest zdrowa i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Warzywa, o których mowa w dalszej części artykułu są silnie toksyczne, a ich spożycie może skończyć się tragicznie.
Te dynie są trujące!
Dynie ozdobne, jak sama nazwa wskazuje, nie nadają się do jedzenia, a do dekoracji. Gatunki te mają twardy, suchy miąższ, który niemal całkowicie pozbawiony jest smaku. Dyni ozdobnych nie powinieneś jeść nie tylko ze względu na brak walorów smakowych.
Jednak nie tylko na nie powinieneś uważać. Nawet zwykła dynia może być bardzo toksyczna. Wszystko przez kukurbitacynę, czyli silną truciznę, która znajduje się w kabaczkach.
Jej wysokie stężenie poznasz po gorzkim smaku. Taka dynia absolutnie nie nadaje się do jedzenia. Spożycie kukurbitacyny może mieć tragiczne konsekwencje. Powoduje tzw. zespół toksycznego kabaczka.
Objawy zespołu toksycznego kabaczka
Spożycie gorzkiej dyni, w której znajduje się toksyna ma bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Zatrucie najczęściej objawia się silnymi wymiotami, biegunką i ostrym bólem brzucha. Konieczna jest interwencja lekarska, a nawet płukanie żołądka.
Na tym jednak nie koniec. Medycynie znane są także dużo poważniejsze przypadki, jak całkowite wyłysienie, a nawet śmierć. Z tego też względu nigdy nie bagatelizujmy gorzkiego posmaku dyni. Jej zjedzenie może mieć dla nas tragiczne skutki.
Zobacz także:
- Wlewam do czajnika, a po chwili jest jak nowy. Działa na kamień lepiej niż kwasek i ocet
- Wnuczka poleciła mi ten napar. Sąsiadki pytają, skąd mam tyle energii
- Ruszt w kuchence gazowej czyszczę tylko tak. Działa za każdym razem