Ten domowy płyn łatwo odtyka zapchany odpływ
Zlew w kuchni to jedno z najważniejszych miejsc. Właśnie w nim myjemy warzywa i owoce, czyścimy garnki, patelnie i inne naczynia. Często lądują w nim resztki jedzenia, fusy po kawie i herbacie, a to może skończyć się zatkaniem.
Znanym i często używanym środkiem do udrażniania odpływu jest kret. W nagłych sytuacjach może nas uratować. Jednak co robić, kiedy nie mamy go pod ręką?
Tego nigdy nie wrzucaj do zlewu
Zlew w kuchni to strategiczne miejsce. Jest jednym z najważniejszych elementów, dlatego kiedy się zatka, szybko musimy działać. Niestety czasem sami doprowadzamy do zapchania odpływu.
Wlewając fusy po kawie, czy herbacie prosimy się o tragedie. Czasem do zlewu trafiają resztki tłuszczu z patelni, a nawet niedojedzona zupa. W ten sposób sami doprowadzamy do katastrofy.
Jest już po fakcie i nasz odpływ całkowicie się zatkał. Woda spływ bardzo wolno, a my mamy stertę naczyń do umycia. Co robić w takiej sytuacji? Zwykle sięgamy po kreta. Jeśli jednak nie masz go pod ręką, możesz przetestować nasz patent.
Domowy sposób na zatkany zlew
Idealną mieszankę, która pomoże udrożnić zlew, możemy przygotować sami. Wystarczy połączyć 100 ml płynu do mycia naczyń z solą. Płyn do naczyń pomoże rozpuścić zalegający w rurach tłuszcz.
Sól pomoże udrożnić rury i pozbyć się zalegających w nich bakterii. Do mieszanki dodajemy łyżeczkę soli, a następnie 100 ml octu. Na koniec dolewamy 100 ml wody i całość mieszamy. Jak stosować preparat?
Najlepszy sposób na zatkany odpływ
Zanim mieszankę wlejemy do zlewu, musimy bezpośrednio do odpływu wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej. Najlepiej zrobić to wieczorem. Dzięki temu mieszanka przez całą noc będzie mogła działać.
Sodę zalewamy naszą mieszanką. Połączone ze sobą składniki rozpuszczą zalegające w rurach resztki. Następnego dnia rano wystarczy odkręcić wodę. Będzie spływać bez problemu.
Zdjęcia pochodzą z kanału „NATURALNE ZDROWIE” na YouTube.
Zobacz także:
- Zapomnij o cytrynie. Ten owoc czyści i odkamienia 100% lepiej
- Nie wyrzucaj skórek pomarańczy. Zalej octem, a potem używaj mikstury
- Smaruję patelnię. W pół godziny jest jak nowa