DomekIOgrodek.pl Ogród i taras Ten nawóz poprawi zbiory owoców i warzyw
Fot. Canva/schulzie, Getty Images

Ten nawóz poprawi zbiory owoców i warzyw

5 maja 2024
Autor tekstu: Kamil Świętek

Naturalne nawozy do roślin cieszą się dużym zainteresowaniem wśród ogrodników nie bez powodu. Są one często znacznie tańsze od specjalistycznych środków, a przy tym o wiele bardziej ekologiczne.

Jeśli jesteście ciekawi, w jaki sposób zapewnić sobie ogromne plony, koniecznie wypróbujcie ten patent w swoim ogrodzie. Działa on nawet lepiej niż soda i drożdże.

Zrób nawóz z odpadów

Domowe nawozy mają to do siebie, że w zasadzie nie kosztują nas ani grosza. Przykładowo nawóz z fusów po kawie, czy skórki od bananów tworzymy z kuchennych odpadów.

Pomyślcie, ile pełnowartościowych produktów wyrzucamy codziennie do kosza, chociaż przy szczypcie chęci moglibyśmy stworzyć z nich ekologiczne nawozy.

Dokładnie tak samo sytuacja prezentuje się w przypadku nawozu ze skorupek po jajkach , o którym więcej opowiemy wam w dalszej części artykułu.

nawóz.jpg
Fot. Canva/Ivonne Wiernik

Dlaczego skorupki po jajkach to skuteczny nawóz?

Skorupki jajek w 90% składają się z węglanu wapnia , co sprawia, że stają się one idealnym ekologicznym nawozem do roślin. Środek ten zwiększa odporność roślin, ale również wspomaga przepuszczalność gleby, dzięki czemu rośliny mogą jeszcze lepiej czerpać z niej substancje odżywcze.

Ponadto skorupki po jajkach zapobiegają wielu chorobom roślin oraz stanowią dobrą ochronę plonów przed szkodnikami – między innymi przed ślimakami.

Jak przygotować nawóz ze skorupek po jajkach?

Nawóz ze skorupek po jajkach przygotujecie na trzy sposoby. Najprostszy z nich polega na pokruszeniu ich i podsypaniu nimi gleby pod roślinami. Pod wpływem wilgoci skorupki będą stopniowo uwalniać cenny wapń do gleby.

Inna metoda zakłada zmielenie skorupek na proszek, a następnie wymieszanie ich z glebą , w której będziemy sadzić nowe roślinki. Zmielenie skorupek po jajkach sprawi, że szybciej uwolnią one wapń do gleby.

Ostatnie metoda zakłada wymieszanie 10 zmielonych skorupek po jajkach z 10 litrami wody gorącej wody. Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na 7 dni, od czasu do czasu mieszając. Gdy skorupki się rozpuszczą, otrzymamy płynny nawóz, który doskonale sprawdzi się do polewania roślin.

Nawóz 3.jpg
Fot. Canva/PublicDomainPictures, pixabay

ZOBACZ TAKŻE:

Rozkrusz i wsyp do dołków w ogrodzie. Będą zawrotne zbiory
Jak sadzi się chrzan? Ma ogrom zastosowań
Obserwuj nas w
autor
Kamil Świętek

Redaktor portalu Domek i Ogródek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy