DomekIOgrodek.pl
Truskawki pnące

Pixabay/robertobarresi

Truskawki pnące – uprawa, sadzenie i pielęgnacja

9 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Truskawki pnące, znane również jako truskawki pienne, to odmiana, która owocuje przez całe lato aż do końca jesieni. Ich owocowanie jest bardzo obfite. Są uprawiane w ogrodach, na tarasach czy balkonach. Dowiedz się więcej na temat ich uprawy i pielęgnacji, i ciesz się
wyjątkowym smakiem tych niezwykle popularnych owoców
.


Truskawki pnące – charakterystyka


Ta odmiana stała się w ostatnich latach szczególnie popularna. Bardzo często uprawia się ją
na balkonach czy tarasach, ale donice z rośliną można postawić również w ogrodzie.
Przybiera dekoracyjną, pnącą formę. Owoce są czerwone i tak samo smaczne jak tradycyjne
truskawki. Najczęściej uprawiane odmiany tych truskawek to, m. in: Albion, Everest, Evie II,
Ostara, Pink Panda, Rabunda, Repella, Selva, Super Star czy Temptation.


Truskawki pnące – uprawa


Truskawki pnące bardzo lubią słońce. Dlatego najlepiej posadzić je w słonecznym, ciepłym
miejscu, osłoniętym przed wiatrem. Podłoże powinno być żyzne, próchnicze, przepuszczalne,
i przewiewne, o odczynie pH pomiędzy 5,5 a 6,5. Truskawki nie lubią suszy, dlatego należy
je często i regularnie podlewać, najlepiej codziennie, alby podłoże utrzymywało stałą wilgoć.
Jeżeli miejsce, w którym się znajdują jest narażone na silne promienie słoneczne, możemy je
nawadniać nawet dwa razy w ciągu dnia. Pamiętajmy również o dodatkowym zasilaniu roślin
poprzez jej nawożenie. Najlepiej używać kompostu, obornika lub nawozów organicznych.
Raczej unikamy stosowania środków chemicznych i pestycydów, ponieważ ich pozostałości
mogą się gromadzić w owocach i mieć szkodliwe działanie dla zdrowia człowieka.


Truskawki pnące – pielęgnacja


W swojej naturalnej formie truskawki pienne nie posiadają pnączy. Wypuszczają jednak
dłuższe pędy, które posadzone w wysokich donicach będą swobodnie zwisać. Wygląda to
bardzo dekoracyjnie. Ta odmiana truskawki jest odmianą powtarzającą się, a kwitnienie trwa
dość długo, przez całe lato aż do końca jesieni. W okresie wiosennym należy usunąć część
kwiatów, co zwiększy owocowanie. Można też usunąć młodsze pędy, aby zbytnio nie
obciążać byliny. Podczas całego okresu kwitnienia regularnie usuwamy suche liście i pędy, a
także zgniłe czy spleśniałe owoce. Roślina obficie owocuje przez okres około trzech lat.
Później na krzaczkach pojawia się zdecydowanie mniej owoców i są one mniejsze niż w
poprzednich latach.


Jak sadzić truskawki pnące?


Truskawki pnące najlepiej posadzić w doniczkach. Czynność tą wykonujemy na wiosnę,
uważając jednak na przymrozki, które mogą uszkodzić roślinę. Do donicy wsypujemy ziemię
próchniczą, najlepiej z dodatkiem kompostu i odrobiny piasku. Dobrze wykonać również
drenaż podłoża, dzięki któremu woda nie będzie zalegać, a korzenie truskawek nie będą gnić.
Nie sadzimy rośliny zbyt płytko w podłożu, ale też niezbyt głęboko. Korzenie nie mogą być
podwinięte, a środka rośliny nie należy przysypywać ziemią. Może to szkodzić młodym
liściom. Po posadzeniu podlewamy nasze truskawki aby utrzymać prawidłową wilgoć ich
podłoża.


Truskawki pnące – zbiór i przechowywanie owoców



Truskawki są delikatnymi owocami, więc najlepiej odrywać je razem z szypułką. Nie
zbieramy owoców w trakcie deszczu i kiedy są mokre, ponieważ powoduje to ich gnicie.
Niestety dość szybko się psują, dlatego najlepiej zjeść je krótko po zebraniu. Owoce
przechowujemy w lodówce, lub w innym chłodnym i suchym miejscu. Można je również
zamrozić lub ususzyć, i przechować w ten sposób przez całą zimę.


Truskawki pnące – zastosowanie owoców


Owoce truskawki pnącej są bardzo zdrowe i pozytywnie wpływają na naszą dietę. Zawierają
mnóstwo składników odżywczych i witamin, takich jak: magnez, wapń, fosfor, witamina C
czy kwas foliowy. Mają właściwości antynowotworowe, bakteriobójcze, moczopędne oraz są
niskokaloryczne. Nie tylko wytwarza się z nich liczne przetwory, takie jak dżemy, konfitury,
soki czy nalewki, ale również koktajle, sorbety czy znakomite lody. Dodaje się je także do
różnorodnych dań i deserów. Szczególnie latem są popularnym składnikiem dodawanym do
ciast czy sałatek owocowych.

Weronika DadokAutor

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

Ogród

Macierzanki – ozdobne krzewinki w ogrodzie

Czytaj więcej >

Ogród

Kret w ogrodzie. Szkodnik czy potrzebny sąsiad?

Czytaj więcej >

Ogród

Monstera – popularna ozdoba mieszkania

Czytaj więcej >

Ogród

Owoce pigwy – jak wyhodować?

Czytaj więcej >

Ogród

Smagliczki. Uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >

Ogród

Mszyce na kwiatach balkonowych. Zapobieganie i zwalczanie

Czytaj więcej >