DomekIOgrodek.pl
chmiel w ogrodzie

pixabay/klickblick

Uprawa chmielu w warunkach domowych

20 Maja 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Chmiel zwyczajny wywodzi się z rodziny konopiowatych i przybiera postać pnącza. Uprawa chmielu najczęściej kojarzy się z produkcją piwa, jednak roślina posiada także właściwości lecznicze. Dowiedz się jak wygląda uprawa tej rośliny w domowym ogrodzie.



Uprawa chmielu – charakterystyka rośliny


Roślina jest pnączem, które osiąga około 8-12 metrów wysokości. Charakteryzuje się wiotkimi łodygami. Posiada także klapowate, duże liście, które cechuje szorstka oraz włoskowata struktura. Przy kwiatach jej liście są mniejsze oraz bezklapowe. Zakwita w okresie od czerwca do sierpnia i należy do roślin dwupiennych. Jedna sztuka rośliny może posiadać wyłącznie kwiaty żeńskie bądź kwiaty męskie. Kwiaty żeńskie są dość drobne, zbierają się w luźne kwiatostany. Kwiaty męskie natomiast posiadają zwisające oraz długie kwiatostany o zielonym zabarwieniu. Po okresie kwitnienia roślina zawiązuje zielone, szyszkowate owocostany, które zawierają nasiona w brązowym kolorze. Ponadto każdego roku produkuje nowe pędy.



Uprawa chmielu – wymagania


Roślina preferuje nasłonecznione bądź półcieniste miejsce, które powinno być osłonięte od wiatru. Lubi żyzną, próchniczą oraz wilgotną glebę. Nie należy jej sadzić w piaszczystym, suchym oraz podmokłym podłożu. Jest także dość odporna na niskie temperatury. Do zasadzenia rośliny najlepiej użyć ukorzenionych sadzonek. W wyznaczonym miejscu w ogrodzie wykopujemy dołki (na około 50 cm głębokości). Zaleca się umieszczenie w dołkach odpowiedniej warstwy przefermentowanego obornika, który należy wymieszać z glebą. Roślinę możemy sadzić w rzędach. Aby zapewnić prawidłowe plonowanie zaleca się umieszczanie obok siebie sadzonek żeńskich oraz męskich. W sklepach ogrodniczych możemy także nabyć nasiona, aby rozpocząć uprawę chmielu. Należy je wysiewać w okresie wczesnej wiosny.

Uprawa chmielu – zabiegi pielęgnacyjne


Aby roślina prawidłowo się rozwijała zaleca się stosowanie zabiegów pielęgnacyjnych. Przede wszystkim możemy stosować nawozy wieloskładnikowe. Takie preparaty podajemy w odstępach około 2-3 tygodni. Roślina nie wymaga regularnego podlewania, ponieważ jest dość odporna na suszę. Cykliczne podlewanie należy natomiast zastosować w przypadku uprawy pojemnikowej, młodych sadzonek, a także po długim czasie występowania bezdeszczowych dni. Roślina dobrze znosi zabieg cięcia. Regularne przycinanie pędów wpływa na jej prawidłową regenerację. Aby była stabilna możemy stosować odpowiednie podpórki.



Uprawa chmielu – rozmnażanie


Roślina nadaje się do rozmnażania i wytwarza dość spore ilości nasion, dzięki czemu dochodzi do ich samoistnego rozsiewania się przy zastosowaniu odpowiednich warunków. Powstałe nasiona można także zebrać, następnie posadzić w wyznaczonym miejscu, najlepiej w okresie wiosennym. Kolejnym sposobem rozmnażania jest użycie sadzonek kłączowych. Takie sadzonki pobiera się oraz ukorzenia w okresie wiosennym.



Uprawa chmielu – odmiany rośliny


Decydując się na uprawę chmielu, możemy wybrać jedną z odmian tej rośliny. Do najpopularniejszych z nich zalicza się, m. in.: Aureus (wyróżnia się złotym zabarwieniem liści, posiada wyłącznie żeńskie okazy), Marynka, Sybilla, Zula czy Magnat.



Uprawa chmielu – zastosowanie


Dzięki uprawie chmielu możemy uzyskać w naszym ogrodzie bardzo ciekawą dekorację, gdyż roślina może być stosowana np. do dekoracji ścian bądź różnorakich figur geometrycznych. Ponadto możemy nią również obsadzić płoty oraz ogrodzenia. Znajduje swoje zastosowanie także jako roślina okrywowa. Jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym przy produkcji piwa. Posiada także jadalne pędy w okresie wiosennym, które smakiem przypominają szparagi. Roślinę wyróżniają jej właściwości lecznicze. Dzięki posiadanym substancjom wykorzystuje się ją przy leczeniu symptomów stresu, bezsenności bądź nerwicy. Jest stosowana także w kosmetyce. Zrobione z niej preparaty wpływają na opóźnienie procesów starzenia się skóry oraz zwalczają łupież. Przed każdym użyciem wyciągów z chmielu należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ w przypadku samodzielnego sporządzenia preparatu może dojść do zatrucia pokarmowego, gdyż roślina ta posiada również właściwości trujące.

Weronika DadokAutor

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

Ogród

Macierzanki – ozdobne krzewinki w ogrodzie

Czytaj więcej >

Ogród

Kret w ogrodzie. Szkodnik czy potrzebny sąsiad?

Czytaj więcej >

Ogród

Monstera – popularna ozdoba mieszkania

Czytaj więcej >

Ogród

Owoce pigwy – jak wyhodować?

Czytaj więcej >

Ogród

Smagliczki. Uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >

Ogród

Mszyce na kwiatach balkonowych. Zapobieganie i zwalczanie

Czytaj więcej >