W lipcu moja mama podlewa cukinię domowym nawozem. To jej sekret na bogate zbiory
Cukinia to fantastyczne warzywo, które warto mieć w swoim ogrodzie. U mnie w domu cukinię uprawia się od zawsze, a dzięki sekretnemu ekologicznemu nawozowi mojej mamy plony zawsze są obfite i zdrowe. Czym nawozić cukinię w lipcu?
Jak uprawiać cukinię?
Cukinia to moje ulubione warzywo, więc kiedy jest na nią sezon, gości w mojej kuchni niemal codziennie. Oczywiście nie może jej zabraknąć również w moim ogrodzie. Odpowiednio nawożąc cukinie w lipcu, możemy podwoić plony, a nauczyła mnie tego moja mama.
Cukinie najlepiej rosną w żyznej ziemi bogatej w składniki odżywcze. W takich warunkach cukinie pięknie się rozwijają i obficie owocują. Cukinia poradzi sobie również w gorszych warunkach, ale wtedy plony są znacznie mniejsze. Moja mama zawsze dba o odpowiednie nawożenie cukinii w lipcu. Zdradziła mi swój sekret na idealny nawóz.
Do przygotowania idealnego nawozu przydadzą nam się skórki bananów, które zwykle lądują w koszu. Moja mama od lat właśnie w ten sposób nawozi cukinie w lipcu i dzięki temu ma obfite polny co rok.
Nawóz do cukinii bez grama chemii
Do nawożenia cukinii w lipcu powinniśmy wybrać nawóz bogaty w potas. Jednak wcale nie musimy korzystać z chemicznych nawozów. Bez trudu nawóz możemy przygotować samodzielnie w domu. Będziemy potrzebować skórek z bananów i wody.
Moja mama zdradziła, jak ona przygotowuje nawóz. Skórki z bananów kroi w kostkę, umieszcza w słoiku i zalewa ciepłą wodą. Słoik odstawia na dwa dni. Po tym czasie gotową miksturę rozcieńcza z wodą i podlewa cukinie. W lipcu ten nawóz idealnie sprawdzi się do rośli kwitnących i owocujących.
Kiedy nawozić cukinię?
Cukinie nawozimy w lipcu nawozem bogatym w potas, ale również w innych miesiącach warto o nią zadbać. Dzięki temu będzie pięknie rosła, rozwijała się i w końcu dawała obfite plony.
Tak naprawdę cukinię możemy nawozić już w czerwcu. Kiedy roślina wypuści pierwsze związki owoców, możemy rozpocząć nawożenie. Cukinię warto nawozić aż do sierpnia. Dzięki temu przez cały sezon będziemy cieszyć się jej smakiem w kuchni.