W moim domu skórki z arbuza nigdy nie idą do śmieci. Każdy najpierw się śmieje, a potem robi to samo
Arbuzy znajdziemy już na promocjach w wielu sklepach. Ten soczysty owoc zdecydowanie kojarzy się z latem. Miąższ chętnie jemy i przygotowujemy z niego najróżniejsze koktajle. Jednak co zrobić ze skórką z arbuza? Zwykle skórka ląduje w koszu na śmieci, ale istnieje kilka sposobów na jej wykorzystanie.
Arbuz ma wiele wartościowych składników odżywczych
Arbuz to nie tylko pyszne orzeźwienie w upalne dni. Ten soczysty owoc posiada wiele wartościowych składników odżywczych. Arbuz jest zdrowym dodatkiem do naszej diety, a ponadto jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się dla osób, które dbają o linię. Arbuz składa się z różowego miąższu i grubej skórki, którą również możemy wykorzystać na wiele sposobów.
Ponad 90% masy arbuza to woda. Dzięki temu arbuz idealnie sprawdzi się na lato i pomoże nawodnić organizm. Poza tym w arbuzie znajdziemy witaminę C, E i A. Dodatkowo w arbuzie znajdziemy takie składniki odżywcze, jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz cynk. Arbuza warto jeść, jednak co możemy zrobić ze skórki arbuza?
Skórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Jest wyjątkowo gruba i twarda, dlatego większość z nas nie ma pojęcia, do czego można ją wykorzystać. Ze skórki arbuza możemy zrobić między innymi herbatę, marmoladę, a nawet sałatkę.
Jak wykorzystać skórkę z arbuza?
Skórkę arbuza możemy wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Przede wszystkim warto z niej przyrządzić pyszną herbatę arbuzową. Wystarczy umyć dokładnie arbuza, a następnie oczyścić skórkę z różowego miąższu. Skórkę kroimy na drobne kawałki, zalewamy wrząca wodą i gotujemy przez 15 min. Po tym czasie pyszna herbata o wyjątkowym smaku będzie gotowa.
Ze skórki arbuza możemy również przygotować marmoladę. Podobnie jak w przypadku herbaty, na początek dobrze myjemy owoc i oczyszczamy skórkę. Następnie kroimy ją w drobną kostkę, wkładamy do wrzącej wody i słodzimy modem lub cukrem. Skórkę gotujemy około 15-20 min aż nie zmięknie.
Prosty przepis na sałatkę ze skórką arbuza
Skórkę z arbuza spokojnie możemy jeść na surowo. Świetnie sprawdzi się na przykład w sałatce. Do idealnej sałatki ze skórką z arbuza będziemy potrzebować oczywiście skórki, ogórka, pomidora, cytryny i czerwonej cebuli.
Wszystkie składniki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, a następnie łączymy razem w misce i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem i pyszna sałatka ze skórką z arbuza jest gotowa.