DomekIOgrodek.pl Inspiracje W moim domu skórki z arbuza nigdy nie idą do śmieci. Każdy najpierw się śmieje, a potem robi to samo
Materiał Youtube z kanału Przepisy od Olgi

W moim domu skórki z arbuza nigdy nie idą do śmieci. Każdy najpierw się śmieje, a potem robi to samo

13 czerwca 2023
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Arbuzy znajdziemy już na promocjach w wielu sklepach. Ten soczysty owoc zdecydowanie kojarzy się z latem. Miąższ chętnie jemy i przygotowujemy z niego najróżniejsze koktajle. Jednak co zrobić ze skórką z arbuza? Zwykle skórka ląduje w koszu na śmieci, ale istnieje kilka sposobów na jej wykorzystanie.

Arbuz ma wiele wartościowych składników odżywczych

Arbuz to nie tylko pyszne orzeźwienie w upalne dni. Ten soczysty owoc posiada wiele wartościowych składników odżywczych. Arbuz jest zdrowym dodatkiem do naszej diety, a ponadto jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się dla osób, które dbają o linię. Arbuz składa się z różowego miąższu i grubej skórki, którą również możemy wykorzystać na wiele sposobów.

Ponad 90% masy arbuza to woda. Dzięki temu arbuz idealnie sprawdzi się na lato i pomoże nawodnić organizm. Poza tym w arbuzie znajdziemy witaminę C, E i A. Dodatkowo w arbuzie znajdziemy takie składniki odżywcze, jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz cynk. Arbuza warto jeść, jednak co możemy zrobić ze skórki arbuza?

Skórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Jest wyjątkowo gruba i twarda, dlatego większość z nas nie ma pojęcia, do czego można ją wykorzystać. Ze skórki arbuza możemy zrobić między innymi herbatę, marmoladę, a nawet sałatkę.

Nikt nie wie do czego służy 3 przegródka w pralce. Tego nie uczą w szkołach

Jak wykorzystać skórkę z arbuza?

Skórkę arbuza możemy wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Przede wszystkim warto z niej przyrządzić pyszną herbatę arbuzową. Wystarczy umyć dokładnie arbuza, a następnie oczyścić skórkę z różowego miąższu. Skórkę kroimy na drobne kawałki, zalewamy wrząca wodą i gotujemy przez 15 min. Po tym czasie pyszna herbata o wyjątkowym smaku będzie gotowa.

Ze skórki arbuza możemy również przygotować marmoladę. Podobnie jak w przypadku herbaty, na początek dobrze myjemy owoc i oczyszczamy skórkę. Następnie kroimy ją w drobną kostkę, wkładamy do wrzącej wody i słodzimy modem lub cukrem. Skórkę gotujemy około 15-20 min aż nie zmięknie.

skórka z arbuza.jpg
Canva / Armastas, Getty Images

Prosty przepis na sałatkę ze skórką arbuza

Skórkę z arbuza spokojnie możemy jeść na surowo. Świetnie sprawdzi się na przykład w sałatce. Do idealnej sałatki ze skórką z arbuza będziemy potrzebować oczywiście skórki, ogórka, pomidora, cytryny i czerwonej cebuli.

Wszystkie składniki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, a następnie łączymy razem w misce i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem i pyszna sałatka ze skórką z arbuza jest gotowa.

Rozpuść w wodzie i co 3 tygodnie pryskaj pomidory. Obrodzą jak nigdy
Zanim posiejesz nasiona koperku, zrób z nimi 1 rzecz. Zioło wykiełkuje już po 4 dniach
Tagi: Dom
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Redaktor portalu Domek i Ogródek. Szukam dla Was sposobów na to, jak ułatwić wykonywanie domowych obowiązków. Prywatnie jestem roślinomaniaczką z domem pełnym wyjątkowych okazów i właścicielką psa, który doskonale wie, jak porządnie w domu nabrudzić.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy