Wiosną wygląda pięknie, lecz niewielu wie, jak jest cenna. To nie tylko ozdoba
W kwietniu i maju kwitnie forsycja. Roślina nie tylko pięknie wygląda w ogrodzie, ale i ma wiele prozdrowotnych właściwości, które warto wykorzystać.
Kwiaty możemy zbierać i wykorzystać je do przygotowania naparu i nalewki. Kwiaty warto wysuszyć, żeby cieszyć się niezwykłymi właściwościami forsycji przez cały rok.
Forsycja jest nie tylko piękną, wiosenną ozdobą
Forsycja kwitnie od początku kwietnia do maja. Mało kto wie, że krzew jest nie tylko wspaniałą ozdobą skwerów, parków i ogrodów. Roślina wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego też warto wybrać się na zbiór kwiatów.
Właściwości forsycji są nieocenione. Kwiaty są bogate w przeciwutleniacze i rutynę, przez co wzmacniają cały organizm. Z suszonych i świeżych kwiatów możemy przygotować leczniczy napar i nalewkę.
Napar możemy stosować wewnętrznie i zewnętrznie, np. do przemywania twarzy . Już po kilku dniach zauważymy poprawę stanu skóry. Jakie są właściwości forsycji? Gotowa herbata jest silnym, naturalnym lekarstwem i ma przyjemny, słodki smak.
Forsycja ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie
Forsycja jest bogatym źródłem flawonoidów. Są to aktywne związki pochodzenia roślinnego, które zmniejszają ilość wolnych rodników. Flawonoidy wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwalergicznie i przeciwzapalne.
Wzmacniają także organizm podczas przeziębienia, grypy i chorób bakteryjnych. Forsycja zawiera także rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając tym samym powstawaniu pajączków i żylaków. Zmniejsza także powstałe obrzęki i opuchliznę nóg.
Z forsycji przygotujesz napar i nalewkę
Napar z forsycji możesz pić lub stosować na skórę i oczy. Napar wzmocni organizm, a stosowany zewnętrznie zmniejszy rumień alergiczny, trądzik, a także opóźni procesy starzenia. Zmniejszy obrzęki i opuchliznę oczu przy zapaleniu spojówek.
Garść świeżych lub suszonych kwiatów zwilż delikatnie spirytusem. Następnie zalej dwiema szklankami wrzątku, przykryj i odstaw na 40 minut. Napar popijaj przez cały dzień małymi porcjami. Twarz i oczy przemywaj dwa razy dziennie.
Nalewka z forsycji obniża poziom cukru we krwi, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Wystarczy łyżeczka do herbaty nalewki dziennie, żeby szybko zauważyć efekty. Suszone lub świeże kwiaty zwilż spirytusem.
Roślinę zalej czystym alkoholem, zamknij naczynie i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Co 2 dni wstrząśnij pojemnikiem. Gotową nalewkę przechowuj przez 3 miesiące.