Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Właśnie teraz znajdziesz ją w sklepach. Pomaga na pęcherz i jest świetnym dodatkiem do zimowej herbaty
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 10.12.2023 15:35

Właśnie teraz znajdziesz ją w sklepach. Pomaga na pęcherz i jest świetnym dodatkiem do zimowej herbaty

zimowa herbata
Autor: Patrycja Grzebyk

Ma niezwykłe właściwości, chociaż wiele osób nie wie, co można z niej przygotować. Częściej wybieramy gotowe produkty z żurawiny, jednak teraz w sklepach znajdziemy świeże owoce. Jak je wykorzystać?

Żurawina poza tym, że będzie idealnym dodatkiem do zimowej herbaty, jest też bardzo zdrowa. Wspiera układ moczowy, jednak to nie wszystko. Sprawdź, jak korzystać ze świeżej żurawiny i na jakie dolegliwości będzie zbawienna.

Żurawina pomoże na te dolegliwości

Świeża żurawina w sklepach pojawia się już w październiku. Nadal znajdziemy ją w sklepach. Warto sięgnąć po te nieduże owoce, ponieważ mają naprawdę niezwykłe właściwości. Przede wszystkim wspierają układ moczowy i odpornościowy.

Żurawina pomoże wszystkim osobom, które nie przepadają za wizytami u dentysty. Dzięki niej bakterie nie osadzają się tak licznie w jamie ustnej. Poza tym działa zbawiennie również na serce. Zmniejsza ryzyko pojawienia się zatorów i zakrzepów.

Właśnie teraz możemy sięgać po świeżą żurawinę dostępną w sklepach. Jednak jak ją wykorzystać? Owoce możemy jeść surowe, lecz ich gorzkawy posmak aż tak do tego nie zachęca. Jak więc je wykorzystać?

żurawina
Autor: Patrycja Grzebyk

Świeża żurawina fantastycznym dodatkiem do zimowej herbaty

Kiedy na zewnątrz robi się chłodno, chętnie rozgrzewamy się przy kubku ciepłej herbaty. Do naparu warto dodać przekrojone owoce żurawiny. Dodadzą herbacie aromatu i wspomogą nasz układ odpornościowy.

Ze świeżych owoców możemy przygotować też sosy do serów oraz mięs. Składniki zawarte w owocach są naprawdę odporne na o obróbkę termiczną, dlatego nie musimy się martwić, że straci wartości odżywcze.

Nie każdy wie, że owoce żurawiny są naprawdę długowieczne. Świeże przetrwają w naszej lodówce nawet trzy miesiące. Jednak jeśli zrobiliśmy zapas żurawiny, warto pomyśleć o jej wysuszeniu.

Niezwykłe owoce, warto mieć w spiżarni

Żurawinowe konfitury, soki i świeże owoce to nie wszystko. Idealnym sposobem na zdrowe i pyszne owoce jest ususzenie ich. Po wysuszeniu możemy trzymać je w szafce nawet dwa lata. Jednak jaka forma owoców jest najlepsza? Suszone, czy świeże?

Kiedy trwa sezon na żurawinę, najlepiej korzystać ze świeżych owoców i to właśnie je dodawać do naparów. Możemy pokusić się również o podjadanie kilku owoców dziennie. O wprowadzeniu żurawiny do diety powinny pomyśleć panie, które często mają problem nawracającym zapaleniem pęcherza.

żurawina
Autor: Patrycja Grzebyk

Zobacz także: